Cu un deficit de peste 15 miliarde, bugetul pentru anul 2024 a fost votat în lectură finală

Publicat:

Cu un deficit de peste 15 miliarde, bugetul pentru anul 2024 a fost votat în lectură finală

Bugetul pentru anul 2024 a fost votat în lectură finală cu un deficit estimat în limita de 15 790 miliarde de lei sau 4,6 % din PIB.  Pentru anul viitor, cheltuielile se vor ridica la 122 962 miliarde de lei și vor fi mai mari cu peste 1,5 % comparativ cu anul 2023.

Citește și: A fost aprobat „antidotul” pentru „diareea de minciuni”


Proiectul de lege prevede o creștere de 4,4 % a veniturilor bugetului public național față de volumul precizat în anul 2023 și va constitui 107 172 miliarde de lei.

Totodată, veniturile bugetului de stat se estimează în sumă de 66 632 miliarde de lei, în creștere cu 1,3 % comparativ cu anul curent, iar cheltuielile în sumă de 82 222 miliarde de lei – cu o diminuare de 2,2 %.

Datoria de stat prognozată pentru finele anului 2024 va constitui 125 525 miliarde de lei, dintre care 64,5 % va fi datoria de stat externă și 35,5 % – datoria de stat internă.

Ponderea datoriei în PIB nu va depăși 37%. PIB va fi în creștere, comparativ cu anul curent, cu 3,5 %, atingând cifra de 342,1 miliarde de lei. Se anticipează o rată de creștere a economiei naționale de 3,5 %, în condițiile ameliorării situației din regiune.

De la 1 ianuarie 2024, indemnizația acordată la nașterea copilului va fi majorată până la 20 de mii de lei, iar salariile cadrelor didactice din țară vor crește cu 15 %. Suplimentar, va fi majorată alocația lunară a participanților la războiul de pe Nistru și din Afganistan, fiind alocate 82 milioane de lei în acest sens.

În buget sunt planificate mijloace în sumă de 4 036,5 milioane lei, dintre care 1 393,9 milioane de lei mijloace financiare din surse externe și 2 505,6 milioane de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și locale.

Cu un deficit de peste 15 miliarde, bugetul pentru anul 2024 a fost votat în lectură finală

Pentru subvenționarea sectorului agricol, dezvoltarea rurală și integrarea sectorului agroindustrial național în economia europeană în bugetul pentru anul 2024 sunt prevăzute alocații în mărime de 1 600,0 milioane de lei. De asemenea, vor fi alocate 322,1 milioane de lei pentru eficiența energetică, 601,5 milioane de lei destinate Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, dar și 175,0 milioane de lei pentru promovarea politicilor în domeniul protecției mediului.

De asemenea, pentru crearea unui fond de sprijin al distribuției presei scrise vor fi alocate în bugetul pentru anul viitor 11 milioane de lei. Resursele financiare vor fi utilizate pentru a compensa integral majorarea tarifului de distribuție a ziarelor. Procedura de distribuire a sprijinului de stat va fi realizată în baza criteriilor  de etică și deontologie, iar respectarea lor va fi monitorizată de experții media.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.