X

CUB cere Guvernului să ajute fermierii

CUB cere Guvernului să ajute fermierii

Coaliția Unitatea și Bunăstare este de părere că actuala guvernarea nu caută soluții pentru a rezolva problemele fermierilor care protestează în centrul Capitalei.

Reprezentanții CUB precizează că agricultura este o economie cu riscuri suplimentare în R. Moldova, dar care funcționează și alimentează bugetul de stat și locuri de muncă, transmite Știri.md.

„Ultimii ani au fost mai dificili pentru agricultori, din cauza secetei anilor 2020-2022-2023, dar mai ales din cauza valului de scumpiri usturătoare la fertilizanți, îngrășăminte, resurse energetice, în timp ce costul producției agricole s-a diminuat cu 50% urmare a valului de produse agricole ieftine din Ucraina”, se arată în mesajul CUB.

Citeşte şi: Trump va scoate America din NATO – Stiripesurse.md

Formațiunea politică menționează că statul nu a interevenit cu pârghii suplimentare anti-criză, creându-se impresia că ar favoriza interesele marilor carteluri agricole transnaționale, care au fost cel mai puțin afectate de criză din cauza monopolurilor pe care acestea le dețin până azi.

CUB cere Guvernului să ajute fermierii

„Constatăm astfel că eșuarea dialogului dintre agircultori și Guvern va acutiza criza economiei reale în Republica Moldova, conducând fie la falimentarea în masă a micilor agircultori, fie la căderea actualului Guvern. Supraprofiturile obținute de misiții actualului sistem nu vor putea justifica colapsului sistemului agricol de care depind veniturile a sute de mii de angajați, ultimii care au mai rămas în economia reală, dacă excludem bugetarii și clientela de partid. Observăm că niciuna din marile promisiuni făcute agricultorilor nu au fost respectate. Motorina promisă de Guvern nu a mai ajuns la fermieri, subvențiile se achită peste un an după investiția făcută, asistența de criză ca urmare a secetei din ultimii ani ajunge la agricultori numai înurma unor presiuni publice, iar restituirea TVA rămâne la discreția personală a guvernării. Anual, agricultorii creditează bugetul de stat cu cel puțin 10 miliarde de lei, care nu sunt restituite plătitorilor săi, dublând presiunea fiscală aplicată de stat și gonind agricultorii să intre sub haraciul băncilor”, mai precizează CUB.

CUB cere Guvernului să ajute fermierii

CUB se solidarizează cu aceste proteste și condamnă vehement linșarea lor publică. Hărțuirea liderilor acestui protest prin intermediul mass media servile guvernării nu aduce soluții, ci le respinge.

 

„Ei ne spun în fiecare zi ”Întrebați agricultorii cât costă mașinile și tractoarele lor. Guvernarea și-a pornit toate instrumentele media împotriva agricultorilor, în loc să vină cu soluții de depășire a actualei crize. Pentru fermieri și agricultori, o mașină de teren sau un tractor performant este o necesitate pentru a genera performanță, și majoritatea sunt procurate și achitate în leasing. Ba mai mult decât atât, tractoarele despre care vorbim sunt unicele disponibile pe piață. Pe Dorin Recean și Igor Grosu nimeni nu vrea să-i întrebe cât costă mașinile cu care circulă ei, și din ce taxe este plătită clientela de partid, instalate în fotoliile comode din actualul Guvern?”, se întreabă vicepreședintele CUB, Edvard Bulgac.

 

Tags: agriculturăCoaliția Unitatea și Bunăstare (CUB)Edvard Bulgacfermieri
Categorii: PoliticăSocialȘtirile zilei