CUB cere lămuriri de la SIS în cazul de spionaj care a cutremurat ţara

Publicat:

CUB cere lămuriri de la SIS în scandalul de spionaj care a cutremurat ţara

În lumina investigațiilor recente potrivit cărora fostul șef al Statului major al Armatei Naționale, generalul Igor Gorgan, ar fi furnizat informații restricționate către servicii de spionaj ale Federației Ruse, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) condamnă cu vehemență lipsa de reacție a serviciului de contraspionaj din cadrul SIS pe acest caz și cere clarificări imediate din partea directorului SIS, Alexandru Musteață.

Citeşte şi: Putin ameninţă că trimite arme unor ţări terţe pentru a lovi interesele occidentale – Stiripesurse.md


„Avem toate temeiurile să credem că informațiile apărute la INSIDER erau cunoscute SIS, după cum erau știute de conducerea Ministerului Apărării Naționale. Dezvăluirile apărute în presa străină de investigații, coroborată cu lipsa de reacții din partea autorităților competente, arată fie ineficiența, lipsa de promptitudine sau chiar rea-voința unor conducători din cadrul SIS, fie utilizarea unor informații de asemenea gravitate doar în contextul unor răfuieli în cadrul sistemului.

CUB cere lămuriri de la SIS în scandalul de spionaj care a cutremurat ţara

Dezvăluirile INSIDER arată totodată doar vârful de iceberg al unor rețele de persoane și grupuri, adânc racolate în cadrul organelor de securitate și apărare de către state ostile Republicii Moldova. CUB condamnă categoric orice acțiuni și fapte, care cad sub incidența Codului Penal privind trădarea de patrie și somează autoritățile competente să-și exercite atribuțiile, în folosul cetățenilor, nu al jocurilor de culise. Trădătorii sunt cei mai urâți, din toate timpurile, iar în condițiile războiului hibrid, al distrugerilor masive cauzate de agresiunea militară rusească contra Ucrainei, nimeni nu-și mai poate permite să ignore ori să tolereze orice urmă de sabotaj, complicitate ori trădare de patrie. Aceste trădări lovesc direct în drepturile și libertățile cetățenilor de a se simți în siguranță” – menționează CUB.

Conducerea formațiunii consideră „necesar ca Procurorii să-l ancheteze urgent pe protagonistul investigației INSIDER, destructurând legăturile acestuia cu GRU/FSB și alte servicii ostile Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește influența lor asupra Armatei Naționale și a unor organizații ofițerești intens politizate de către anumite grupuri politice cu vederi favorabile războiului. Este de neînțeles de ce Armata Națională rămâne până astăzi fără un serviciu de informații și contrainformații pe măsura provocărilor uriașe cu care se ciocnește, iar profesioniștii din sisteme, concediați pe motive politice ori dispuse de curatorii lor ruși, până astăzi se află în demise, în afara sistemului de apărare și securitate, care are atâta nevoie de calificările lor profesionale”.

CUB cere lămuriri de la SIS în scandalul de spionaj care a cutremurat ţara

„Constatăm că faptele relevate de investigațiile INSIDER descriu vulnerabilități majore în funcționarea sistemului apărării naționale și de securitate, exploatate de către adversarii noștri declarați. Se cere o investigare rapidă și eficientă a persoanelor responsabile de securitatea statului, a informației compromise, dar și a persoanelor promovate în funcții cheie de Igor Gorgan în perioada exercitării sale a funcțiilor deținute. Menționăm că Igor Gorgan este absolvent al școlii militare din Federația Rusă, iar CUB a cerut mai bine de un an în urmă eliminarea tuturor absolvenților instituțiilor de învățământ din Rusia din instituțiile de stat” – se mai spune în declarația partidului.

CUB cere autorităților competente inițierea imediată a unei anchete pentru evaluarea prejudiciului adus de persoana suspectă în blocarea unor programe vitale de asistență din partea partenerilor occidentali, precum și daunele  pe care persoanele instalate de către suspect în diverse funcții administrative ori militare le-au generat în ultimii 5 ani.

„Suntem dispuși să oferim tot sprijinul în cadrul acestor anchete sub responsabilitatea noului Procuror general, și a altor autorități competente”, a conchis CUB.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.