Cuba: Dezbatere publică a proiectului noii Constituţii

Publicat:

În Cuba începe luni dezbaterea publică a proiectului noii Constituţii, din care este omisă referirea la un stat comunist şi care recunoaşte dreptul de proprietate privată, informează dpa,potrivit agerpres.

Cetăţenii vor putea discuta proiectul noii Constituţii în 135.000 de forumuri, inclusiv la locurile de muncă şi în cartiere, până pe 15 noiembrie.


Citește și : Nouă morți şi 15 răniți într-un incendiu la un spital din Taiwan

Concluziile le vor fi prezentate celor 33 de deputaţi responsabili cu redactarea versiunii finale, ce va fi supusă unui referendum în februarie 2019.

Noua lege fundamentală, care a primit deja aprobarea iniţială din partea parlamentului, urmează să o înlocuiască pe cea din 1976.

Deşi proiectul pus în dezbatare nu vorbeşte despre o societate comunistă, el reafirmă caracterul socialist al sistemului politic din Cuba şi rolul conducător al Partidului Comunist.

El recunoaşte însă dreptul de proprietate privată, rolul pe care îl pot juca pieţele şi importanţa investiţiilor străine.

Noua Constituţie mai prevede introducerea funcţiei de prim-ministru şi limitarea mandatelor prezidenţiale de la un număr nelimitat la două. Ea deschide, de asemenea, calea pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Citește și : Summit intercoreean în septembrie la Phenian

Reforma constituţională l-a avut drept vârf de lance pe fostul preşedinte Raul Castro (2008-2018), care a permis unele măsuri prudente de deschidere către economia de piaţă după ce i-a succedat fratelui său, liderul revoluţionar Fidel Castro, decedat între timp.

Exemplare ale proiectului constituţional au fost puse în vânzare la chioşcurile de presă la preţul de un peso (0,04 dolari americani).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.