X

Cuba : Philip Goldberg va prelua conducerea ambasadei SUA la Havana

Cuba i-a acordat viza diplomatului american Philip Goldberg, care va prelua în câteva zile conducerea ambasadei SUA la Havana, ca însărcinat cu afaceri, a declarat miercuri, sub rezerva anonimatului, un oficial american, citat în exclusivitate de Reuters. Departamentul de Stat de la Washington a refuzat să comenteze, iar ministerul de externe cubanez nu a răspuns imediat, menţionează agenţia.

Reuters apreciază că numirea lui Goldberg, diplomat de carieră cu rang înalt, precum şi acceptarea sa de către Cuba, reprezintă dovezi ale intenţiei celor două ţări de a păstra legătura, în ciuda deteriorării relaţiilor bilaterale după instalarea preşedintelui Donald Trump la Casa Albă. Presa a informat pentru prima oară despre desemnarea diplomatului – fost ambasador în Filipine, fost şef al misiunii americane în Kosovo şi fost adjunct al secretarului de stat pentru informaţii şi cercetare – în decembrie anul trecut. Mandatul acestuia ar urma să fie de aproximativ şase luni, potrivit agerpres.

Statele Unite şi-au redus prezenţa diplomatică în Cuba în urma disputelor privind aşa-numitele “atacuri acustice”, care potrivit Washingtonului au creat probleme de sănătate unor membri ai personalului ambasadei de la Havana şi familiilor acestora.

Citește și : Věra Jourová : Modificările legilor justiţiei reprezintă un ‘moment crucial pentru România’

Tot miercuri, s-a reunit prima dată grupul de lucru însărcinat de Statele Unite cu misiunea de a ameliora accesul la internet în Cuba, informează AFP. Regimul de la Havana consideră că demersul american încalcă suveranitatea Cubei, reaminteşte agenţia. La prima întrunire, care a avut loc la Washington, experţii guvernamentali şi neguvernamentali au decis să creeze două subgrupuri, unul pentru mass-media şi libertatea de informare şi altul pentru internet. Acestea vor formula în termeni de şase luni recomandări care vor fi analizate de grup în octombrie. Va urma un raport final pentru secretarul de stat şi pentru preşedintele Trump, cel care a decis înfiinţarea grupului de lucru în iunie anul trecut, când a anunţat înăsprirea politicii faţă de Cuba.

Tags: ambasadorCubaDepartamentul de statDonald TrumpfilipinehavanaKosovoPhilip GoldbergSUAwashington
Categorii: Știrile zilei