X

Cuba treimite zeci de medici şi infirmieri în Andorra

Cuba a trimis sâmbătă 39 de medici şi infirmieri în principatul Andorra, a doua ţară europeană căreia Havana îi oferă ajutorul în lupta împotriva coronaviruslui, scrie AFP, scrie agerpres.

“Vor îndeplini o misiune într-un loc unde este nevoie, este o decizie personală şi voluntară”, a declarat medicul Jorge Delgado, directorul serviciilor cubaneze de colaborare medicală.

Citește și : Cononavirus în SUA: Peste 120.000 de cazuri confirmate şi mai mult de 2.000 de decese

Insula acţionează la solicitarea principatului cu 70.000 de locuitori, situat între două ţări europene foarte afectate de pandemie – Franţa şi Spania – şi care a înregistrat 267 de cazuri, dintre care trei decese.

“Avem o veste mare: medici şi infirmieri din Cuba specializaţi în ventilaţie asistată vin să ne ajute”, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii din Andorra, Joan Martinez.

“Este pentru prima dată când brigada noastră (grupul de profesionişti cubanezi din domeniul sănătăţii trimişi în străinătate) merge într-o ţară bogată, cu o tehnologie de vârf, deci ne vom adapta la condiţiile lor”, a declarat pentru AFP medicul Vilma Vargas.

Cu acest nou grup, Havana a trimis în ultimele zece zile 508 medici şi infirmieri în alte ţări pentru a ajuta la lupta împotriva coronavirusului: în Italia şi în 11 ţări din America Latină şi Caraibe, printre care Venezuela, Nicaragua şi Haiti.

Cuba a înregistrat 119 cazuri, dintre care trei decese.

Cu venituri de 6,3 miliarde de dolari în 2018, exportul serviciilor medicale, o veche tradiţie în această ţară socialistă, este unul din motoarele economie cubaneze, urmat de turism.

Citește și : Italia va distribui bonuri alimentare celor mai defavorizate persoane

Acest program de trimitere a medicilor în străinătate – 29.000 repartizaţi în 59 de ţări – a fost denunţat anul trecut de mai multe ţări, cu Statele Unite şi Brazilia în frunte, pentru condiţiile de muncă ale acestor profesionişti, o mare parte a salariului lor revenind statului cubanez.

În consecinţă, insula a pierdut contractele cu Brazilia, Bolivia, Ecuador şi El Salvador.

Tags: andorracoronavirusCubahavanainfirmieriJorge Delgadomedici
Categorii: Diaspora