Cubanezii au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Publicat:

Cuba a votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în cadrul unui referendum național, iar două treimi din populație au spus „da” reformelor din noul Cod al Familiei, scrie BBC, informează mediafax.

Aproximativ două treimi din populația Cubei a votat pentru a aproba reformele din noul Cod al Familiei, care va permite, pe lângă căsătoriile între persoane de același sex, și sarcinile prin surogat și va oferi cuplurilor gay dreptul de a adopta copii.


Citește și : Lavrov atacă SUA de la tribuna ONU: ‘Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă’

Este un moment important pentru Cuba, unde homosexualii au fost persecutați și trimiși în lagăre de muncă în anii 1960 și 1970.

Cu toate acestea, a existat o opoziție semnificativă față de reforme în rândul grupurilor religioase și al conservatorilor.

Referendumul de duminică a fost organizat pentru un nou Cod al Familiei – un document de 100 de pagini care a fost mult timp dezbătut în cadrul unor reuniuni la nivel comunitar.

Guvernul cubanez a sprijinit modificarea legii și a desfășurat o campanie la nivel național prin care a îndemnat populația să o aprobe.

Președintele țării, Miguel Díaz-Canel, a declarat că se așteaptă ca majoritatea populației să voteze „da” și că noul cod reflectă diversitatea oamenilor, a familiilor și a credințelor.

Luni, rezultatele preliminare indicau o „tendință ireversibilă”, 66% din voturile numărate până în prezent fiind în favoarea reformei, a declarat președintele consiliului electoral, Alina Balseiro, la televiziunea de stat, potrivit agenției de presă AFP. Legea avea nevoie de 50% din aprobarea alegătorilor pentru a fi adoptată.

Reformele au reprezentat punctul culminant al eforturilor depuse de activiștii pentru drepturile homosexualilor din Cuba.

Atitudinea oficială față de homosexualitate pe insula condusă de comuniști s-a schimbat în ultimele decenii, în parte datorită eforturilor fiicei fostului lider Raúl Castro, Mariela.

În prima parte a guvernării liderului comunist Fidel Castro, după revoluția din 1959, bărbații și femeile homosexuali erau trimiși în lagăre de muncă pentru o presupusă „reeducare”.

Cu toate acestea, multe persoane din Cuba se opun în continuare acestei măsuri, inclusiv bisericile evanghelice și alți conservatori nereligioși.

Citește și : Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului – VIDEO

De asemenea, unele părți ale opoziției au făcut campanie pentru un vot negativ, îndemnându-i pe cubanezi să profite de o ocazie unică de a înfrânge guvernul comunist al țării în urma scrutinului.

Unii activiști antiguvernamentali consideră că referendumul reprezintă un efort al statului de a-și îmbunătăți imaginea în domeniul drepturilor omului, în urma unei represiuni brutale a tuturor formelor de disidență din ultimii ani.

Referendumul are loc, de asemenea, în timpul unei crize energetice grave, care a dus la întreruperi zilnice de energie electrică, afectând milioane de oameni de pe întreaga insulă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.