X

Cultura evreiască, celebrată la Chișinău prin teatru, muzică și artă plastică

Cultura evreiască, celebrată la Chișinău prin teatru, muzică și artă plastică

Festivalul „Zilele europene ale culturii evreiești în Moldova” – o inițiativă paneuropeană lansată acum 25 de ani, dar organizată în premieră în țara noastră -, s-a încheiat ieri seară la Chișinău cu un concert de muzică sefardă.

Obiectivul-cheie al festivalului, care a avut loc la inițiativa Comunității Evreiești din Moldova și cu sprijinul Ministerului Culturii, e să pună în evidență diversitatea și bogăția moștenirii culturale evreiești în lume. O cultură la care de-a lungul timpului, prin oamenii săi de artă, și-a adus contribuția și Republica Moldova.

Dovadă e și expoziția găzduită de Muzeul Național de Istorie a Moldovei – „Pictori moldoveni de origine evreiască”, care a întrunit lucrările artiștilor plastici Eduard Maidenberg, Mihail Brunea și Iaacov Tihman. „Această expoziție comună vorbește o dată în plus despre rolul jucat de Comunitatea Evreiască în peisajul cultural-artistic din Moldova. Cultura evreiască e parte integrantă a trecutului și prezentului țării noastre”, a spus în deschiderea expoziției ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Un alt eveniment major al Festivalului „Zilele Europene ale Culturii Evreiești în Moldova” s-a produs la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Luni seară, pe scena acestuia, trupa Teatrului Evreiesc de Stat din București a jucat magistral „Mic și-al dracu”, un spectacol după Ion Pribeagu, cu inegalabila Maia Morgenstern în rol central. Un spectacol ce ne-a adus nouă bucurie, iar actorilor – ovații și aplauze.

„Mă bucur că am răspuns invitației Comunități Evreiești din Moldova de a fi parte a Festivalului, De facto, el nu e doar un eveniment cultural, purtând și o puternică încărcătură a solidarității. Îmi doresc ca acest prim Festival să fie doar un frumos început, iar la edițiile viitoare să putem descoperi și mai multe personalități de origine evreiască, dar cu rădăcini basarabene, datorită cărora suntem și noi parte a culturii mondiale”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.


 

Tags: artă plasticăcelebratăchisinauCultura evreiascămuzicaprin teatru
Cultură și Media