X

Culturile de mac în scopul producerii de opiu în Afganistan au crescut cu 32% în acest an, avertizează ONU

Culturile de mac în scopul producerii de opiu în Afganistan au sporit cu 32% în 2022 sub regimul taliban, a anunţat marţi Biroul Naţiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor şi Prevenirea Infracţionalităţii (UNODC), potrivit DPA, scrie agerpres.  

Potrivit raportului anual al UNODC, preţul opiului a explodat după ce talibanii au interzis culturile de mac, în luna aprilie..

Citește și : Kremlinul susţine că NU e nevoie de un decret semnat de Putin pentru a opri mobilizarea

Recolta de mac din 2022 a fost ”cea mai profitabilă” din ultimii ani, a menţionat agenţia ONU, conform căreia veniturile aferente s-au triplat de la 425 de milioane de dolari în 2021 la 1,4 miliarde de dolari în 2022.

Opiul este principalul ingredient utilizat pentru a produce heroina, precum şi opioidele pe care se bazează medicamentele pentru reducerea durerii.

Printr-un decret emis în luna aprilie, liderul taliban Hibatullah Akhundzada a interzis cultivarea macului în Afganistan.

La acea vreme, unii analişti internaţionali au considerat decizia drept o încercare a talibanilor de a convinge comunitatea internaţională să le recunoască legitimitatea.

Cultivarea macului este activitatea principală a multor fermieri din Afganistan, ţară care suferă de pe urma deceniilor de conflicte, secetă şi foamete..

Citește și : Kremlinul susţine că NU e nevoie de un decret semnat de Putin pentru a opri mobilizarea

”Fermierii afgani sunt prinşi în capcană în economia ilegală legată de opiu”, a explicat directorul executiv al UNODC, Ghada Waly în raport. ”Comunitatea internaţională trebuie să facă eforturi pentru a soluţiona nevoile acute ale poporului afgan”, a adăugat Waly.

Tags: AfganistanheroinaopiuUNODC
Categorii: Știrile zilei