Cum a ajuns Limba Română să fie la ea acasă și în R. Moldova

Publicat:

Cum a ajuns Limba Română să fie la ea acasă și în R. Moldova

În anul 2023, Limba Română, sărbătorită pe 31 august, a primit statutul de „stăpână la ea acasă”, după ce Parlamentul a votat Legea care stabilește că limba oficială a Republicii Moldova este româna.

Promulgată de președinta Maia Sandu pe 23 martie, legea pune punct unor zeci de ani în care subiectul denumirii limbii a fost folosit în jocurile de culise politice, în pofida unei opinii consolidate a mediului academic, transmite Anticorupție.md.


Citeşte şi: Diurna militarilor pe contract ai Armatei Naționale detașați în contingentul Zonei de Securitate, dublată

Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” a fost votat în prima lectură pe 2 martie curent. Inițiativa deputaților PAS a fost susținută de 56 de deputați. Opoziția parlamentară însă a recurs la blocarea tribunei centrale, chiar în momentul în care proiectul era prezentat.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Veronica Roșca a menționat că proiectul „are drept scop ajustarea cadrului normativ existent la interpretările și considerentele Curții Constituționale referitoare la limba de stat a Republicii Moldova”.

Cum a ajuns Limba Română să fie la ea acasă și în R. Moldova

Deputații comuniști și socialiști, care au părăsit sala în momentul în care se vota Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, au blocat tribuna centrală a Parlamentului. Nu s-a trecut fără altercații, îmbrânceli și agresiune verbală.

Decizia de a introduce proiectul de lege pe ordinea de zi a stârnit nemulțumiri pe eșichierul de stânga. Aleșii fracțiunii BCS au replicat că în cadrul ședinței Biroului permanent din 1 martie s-a decis ca proiectul respectiv să nu fie examinat într-o altă ședință. În timpul ședinței Legislativului din 2 martie, deputații PAS au hotărât să propună proiectul pentru examinare în prima lectură.

Promulgată în data de 23 martie curent de președinta Maia Sandu, Legea nr. 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost publicată în „Monitorul Oficial” o zi mai târziu.

Cum a ajuns Limba Română să fie la ea acasă și în R. Moldova

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a spus Sandu.

Proiectul prevede ca atât în Legea Supremă, cât și în textul legilor cuvintele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” să fie substituite cu glotonimul „limba română”.

Principalul argument al autorilor inițiativei, deputații PAS, a fost hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care sintagma „limba moldovenească” a fost modificată în „limba română”. Respectiv, implementarea acestei hotărâri presupune modificări atât în textul altor hotărâri, cât și în Constituție.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville Aude Hesbert a fost numită luni directoare a Festivalului de Film American de...

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia,...

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei Un bărbat a fost rănit grav marţi după ce a fost atacat...

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.