Cum a devenit Ciprul o colonie a Rusiei în UE (Analiză NEXTA)

Publicat:

Cum a devenit Ciprul o colonie a Rusiei în UE (Analiză NEXTA)

În ultimele decenii, Cipru a devenit un pilon al influenței Rusiei în Europa, se arată într-un material publicat de agenția de presă Nexta. În ciuda sancțiunilor și restricțiilor internaționale, Moscova s-a infiltrat profund în viața politică, economică și culturală a insulei prin intermediul serviciilor sale de informații, oligarhilor și organizațiilor culturale.

Cipru a devenit un centru financiar important pentru elita rusă. Oligarhi cu rădăcini rusești precum Igor Kesaev, Oleg Deripaska și Boris Rotenberg s-au stabilit în Cipru, ascunzându-și bunurile și evitând sancțiunile prin utilizarea de societăți offshore cipriote și de oameni de fațadă. Ca urmare, Cipru a devenit o „bază a Kremlinului în Uniunea Europeană”, susține jurnalistul cipriot de investigații Boris Demash într-un interviu acordat NEXTA, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Programul „pașaportul de aur”, care a permis persoanelor să obțină cetățenia cipriotă în schimbul unor investiții, a deschis ușa pentru mulți oligarhi ruși, inclusiv pentru cei care se află sub sancțiuni occidentale. Printre deținătorii de pașapoarte se numără asociați apropiați ai lui Putin, precum Igor Kesaev și Oleg Deripaska. Deși programul a fost închis sub presiunea UE, aceste pașapoarte rămân valabile, oferind pentru zeci de ruși legați de Kremlin acces la sistemele financiare și juridice europene. În esență, elita cipriotă trăiește din banii rușilor.

„Serviciile secrete ruse s-au infiltrat profund în cercurile politice și de afaceri din Cipru”, notează Demash.

Serviciile secrete ruse nu numai că își mențin puterea prin bani și corupție, dar folosesc și organizații culturale și religioase ca paravan pentru activitățile lor. De exemplu, Societatea Imperială Ortodoxă Palestiniană, condusă de fostul director al FSB Serghei Stepașin, operează pe insulă. Aceste organizații mențin legături strânse cu comunitatea rusofonă și cu autoritățile locale, promovează sentimentele pro-rusești și îndeplinesc sarcinile Kremlinului.

De exemplu, în 2021, în Ayia Napa a fost dezvelit un monument intitulat „Familia – garanția păcii”, un eveniment organizat cu participarea Ambasadei Rusiei. Autoritățile cipriote sprijină chiar sărbătorirea Zilei Victoriei, care a devenit un element important al propagandei Kremlinului, în special pe fondul războiului cu Ucraina.

Potrivit lui Demash, societatea cipriotă este covârșitor de pro-rusă: „Marea majoritate a ciprioților îi iubesc pe ruși, în principal pentru că rușii au bani”. Elita politică și de afaceri cipriotă nu numai că tolerează, dar cooperează activ cu serviciile secrete ruse, ajutând la eludarea sancțiunilor și la spălarea banilor prin scheme dubioase.

De exemplu, după cum a relatat Cyprus Daily News, Boris Rotenberg a folosit oameni de fațadă prin intermediul unor companii cipriote pentru a-și administra activele, inclusiv iahturi și proprietăți imobiliare. Practica este larg răspândită: „Întreaga societate cipriotă este orientată spre a-i servi pe ruși”, adaugă jurnalistul.

Populația locală îl admiră pe Putin, îl vede ca pe un lider puternic și îi sprijină pe deplin politicile. Ucraina este percepută ca o „provincie rebelă”, cu o populație ”spălată pe creier de amerciani”. Demash susține că 90% dintre locuitorii insulei împărtășesc această părere.

”Avocații, funcționarii și oamenii de afaceri locali sunt cu toții implicați în scheme rusești de corupție, în timp ce membrii parlamentului cipriot, dintre care mulți conduc firme de avocatură, sunt în slujba oligarhilor, funcționarilor și șefilor crimei rusești”, se arată în materialul publicat de Nexta.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Diaspora ucraineană din Cipru a încercat să combată propaganda pro-rusă, dar nu a reușit. Autoritățile locale și societatea le ignoră apelurile și plângerile. Autoritățile locale sprijină paradele de Ziua Victoriei, mitingurile de celebrare a anexărilor teritoriale și steagurile Grupului Wagner. „Nicio reacție”, spune Demash. Apelurile ucrainenilor sunt ignorate de autoritățile cipriote. Între timp, Rusia obține ceea ce dorește, iar mitingurile pro-război în sprijinul invaziei Rusiei în Ucraina au loc chiar în centrul acestei țări europene, cu protecție deplină din partea poliției și a autorităților.

Cipru a devenit o „colonie a Kremlinului”, spune Demash. Rusia are influență prin decenii de legături economice și investiții. Acest lucru reprezintă o amenințare la adresa Uniunii Europene și a Ucrainei, deoarece Cipru este o poartă de intrare pentru eludarea sancțiunilor, spălarea de bani și finanțarea operațiunilor speciale rusești.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ronaldo a ajuns la un miliard de abonaţi pe reţelele de socializare

Ronaldo a ajuns la un miliard de abonaţi pe reţelele de socializare Portughezul Cristiano Ronaldo a ajuns la un total de un miliard de...

Un judecător american anulează interzicerea aproape totală a avortului în North Dakota

Un judecător american anulează interzicerea aproape totală a avortului în North Dakota Un judecător al statului american North Dakota, Bruce Romanick, a anulat legea care...

Președinta Maia Sandu a participat la evenimentul de celebrare a 60 de ani de activitate a Universității Tehnice a Moldovei

Președinta Maia Sandu a participat la evenimentul de celebrare a 60 de ani de activitate a Universității Tehnice a Moldovei Șefa statului i-a felicitat astăzi...

Salvatorii atenționează oamenii despre riscul intoxicării în procesul de fermentare a vinului

Salvatorii atenționează oamenii despre riscul intoxicării în procesul de fermentare a vinului Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări și atenționări în adresa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.