X

Cum a devenit cursa Harris versus Trump cel mai important scrutin ‘băieți contra fete’ din istoria SUA

Cum a devenit cursa Harris versus Trump cel mai important scrutin „băieți contra fete” din istoria SUA

Alegerile prezidențiale din SUA din luna noiembrie sunt considerate cel mai important scrutin „băieți contra fete” din istoria Americii, în special după ce vicepreședinta Kamala Harris i-a luat locul președintelui Joe Biden în tabăra democrată, ea urmând să se lupte cu republicanul Donald Trump pentru fotoliul de la Casa Albă. Analiștii americani cred că rareori alegerile prezidențiale din Statele Unite au fost atât de definite de diferența de gen – și de încadrarea masculin contra feminin – așa cum se întâmplă în acest an.

Ce indică sondajele

Un sondaj ABC News/Ipsos publicat la începutul lunii septembrie a indicat că vicepreședinta Harris și-a mărit avantajul în fața republicanului în ceea ce privește susținerea din partea femeilor, în timp ce Trump își consolidează poziția în rândul alegătorilor bărbați, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Astfel, în rândul femeilor, Harris conduce cu 13 puncte în fața lui Trump, respectiv 54% la 41%.

De partea sa, fostul președinte Trump o conduce pe Harris cu 5 puncte în ceea ce privește alegătorii bărbați, având susținerea a 51% dintre ei, față de 46% pentru democrată, existând astfel un decalaj de 18 puncte între ei. (Diferența Trump-Harris între bărbați nu este semnificativ statistic, au afirmat specialiștii.)

Înainte de convenția democrată din august, Harris fusese în frunte ușor cu + 6 puncte în rândul femeilor și cu +3 în rândul bărbaților, un decalaj de 3 puncte. Decalajul de gen este acum foarte apropiat cu cele mai recente alegeri, respectiv o medie de 19 puncte în sondajele de opinie realizate la ieșirea la urne începând din 1996.

Avantajul pe care Harris îl are față de fostul președinte Trump în ceea ce privește susținerea femeilor este un alt indicator că scrutinul din 5 noiembrie va fi unul “băieți versus fete,” atât ca prezență, cât și ca ton, a scris Axios.

O mare parte din schimbarea legată de alegătorii femei-bărbați în sondajele recente a avut loc în rândul americanilor albi. De altfel, ancheta ABC News/Ipsos a fost realizată după încheierea Convenției Naționale Democrate care a avut loc la Chicago în august, în cadrul căreia Kamala Harris a fost nominalizată oficial drept candidata partidului de stînga la Casa Albă. (Ea a primit susținerea a 4.567 de delegați democrați din totalul de 4.695).

“Femeile albe au trecut de la +13 puncte pentru Trump înainte de convenție la o cursă practic egală (Trump +2) în acest moment; bărbații albi, de la +13 puncte pentru Trump înainte de convenție la +21 de puncte acum,” a spus directorul de sondaje al ABC News, Gary Langer.

“Băieți contra fete”

Comentatorii de peste ocean au afirmat că alegerile din acest an au fost definite de masculinitate și feminitate de ambele părți, inclusiv în ceea ce privește politicile, chiar înainte ca Harris să devină candidatul democraților.

O intensificare a activismului pentru drepturile reproductive a ajutat la orientarea alegerilor către democrați, în special după ce, în vara anului 2022, Curtea Supremă a decis în cazul Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization, care contesta interdicția din Mississippi privind avortul după 15 săptămâni. Instanța supremă s-a pronunțat atunci în favoarea statului cu o majoritate de șase voturi la trei, punând astfel capăt efectiv dreptului constituțional la avort.

În acel moment, experții au afirmat că hotărârea va transforma dreptul la avort în Statele Unite, care nu va mai fi considerat un drept constituțional, fiecare stat putând acum să decidă dacă interzice, limitează sau permite această procedură. (Decizia Roe vs. Wade a stabilit, în urmă cu aproape jumătate de secol, în 1973, că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort. Prin decizia din iunie 2022, SUA au revenit la situația dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile).

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Potrivit Axios, după hotărârea din 2022 a Curții Supreme, majoritar conservatoare, “femeile tinere din America alimentează o creștere a activismului liberal, drepturile la avort contribuind la orientarea alegerilor către democrați în cei doi ani de când decizia în cazul Roe a fost inversată. Doug Emhoff (soțul Kamalei Harris), referindu-se la cazul care a dat peste cap decizia Roe, a redus alegerile din acest an la expresia ‘Dobbs și democrația.’”

Campania lui Harris încearcă să se bazeze pe acest impuls generat de activiștii pro-avort și în favoarea drepturilor reproductive, transformând problema într-una din temele ei de campanie favorite. De exemplu, echipa candidatei democrate a lansat recent un tur pentru libertatea reproducerii, cu un autobuz care a plecat din apropierea Mar-a-Lago, vila lui Trump din Florida. Autobuzul urmează să facă mai mult de cincizeci de opriri, în timp ce democrații militează intens pentru accesul la îngrijirea reproductivă.

Analiștii cred că, în acdest caz, strategia democraților ar putea să dea roade. Lupta pentru drepturile reproductive a fost una dintre problemele motrice care i-au ajutat pe democrați să mențină controlul Senatului în timpul alegerilor intermediare din 2022 și să prevină pierderi mai mari în Camera Reprezentanților în acel scrutin.

De asemnenea, democrații au profitat și de stângăciile lui Trump în această chestiune. La începutul acestui an, republicanul a declarat că accesul la avort ar trebui lăsat în grija statelor după ce a semnalat anterior că este deschis în ceea ce privește limitele federale.

Săptămâna trecută, fostul președinte a stârnit confuzie când a fost întrebat dacă va vota o măsură în Florida care ar anula interdicția de șase săptămâni a avortului impusă de oficialii din Sunshine State. Ulterior, el a spus că va vota împotriva acesteia.

Iar într-un apel separat adresat femeilor alegători săptămâna trecută, Trump a anunțat, de asemenea, o politică conform căreia administrația sa se va asigura că costul integral al fertilizării în vitro (IVF) va fi acoperit fie de guvern, fie de asigurări, dacă el este ales pentru un al doilea mandat. Liderul republican nu a dat însă detalii cu privire la modul în care ar fi executat sau plătit acest plan.

Potrivit analiștilor de peste ocean, avortul și accesul la tratamentul de fertilitate au devenit probleme majore și după ce Curtea Supremă din Alabama, la începutul acestui an, a decis că embrionii congelați sunt copii. Decizia a stârnit stârnit haos și întrebări cu privire la accesul la fertilizarea în vitro în statul sudic, înainte ca legislatura din Alabama să ia măsuri pentru a-l proteja.

Democrații, în avantaj

Jurnaliștii Axios, care au analizat trendurile de vot pentru diferite categorii în funcție de gen înainte ca Biden să abandoneze cursa pentru Biroul Oval, au scris că democrații ar trebui să fie favorizați de situația existentă în America.

Astfel, în Statele Unite există cu trei milioane de femei mai multe decât bărbați.

De asemenea, aproape întotdeauna, femeile votează în număr mai mare decât bărbații: în 2020, 74% dintre femeile adulte din SUA au spus că au votat, față de 71% dintre bărbați. Această divizare a fost valabilă de peste 40 de ani – la fiecare alegere prezidențială începând din 1980, potrivit Center for American Women and Politics.

Există, de asemenea, o mare diferență și în ceea ce privește înregistrarea pe listele de vot: 89 de milioane de femei au spus la recensământul din 2020 că au fost înregistrate să voteze, față de 79 de milioane de bărbați.

Ce fac republicanii

De partea lor, republicanii s-au orientat spre apelurile de tip macho ale lui Trump, a scris Axios, descriind formațiunea de dreapta din America drept “partidul testosteron.”

Jurnaliștii au dat ca exemplu faptul că, la Convenția din Wisconsin a republicanilor din această vară, unul dintre băieții lui Trump, Don Jr., descris drept “vânătorul de trofee care vorbește dur,” urma să îl prezinte pe colegul de candidatură a lui Trump – senatorul J.D. Vance din Ohio, adică doi candidați bărbați albi.

De asemenea, “Dana White, președintele macho al Ultimate Fighting Championship (UFC), cel mai tare sport pentru fanii plini de testosteron, urma să îl prezinte pe Trump, a cărui retorică și politici intră direct în fluxul sanguin al bazei sale, dominate de bărbați.”

Iar printre vorbitorii la convenția republicană au fost trei veterani de război decorați, un fermier, un lider din sindicatul instalatorilor și doi jucători/manageri de golf.

De asemenea, a notat Axios, prima apariție publică a lui Trump după condamnarea în “procesul Stormy Daniels” (republicanul a fost găsit vinovat că a plătit-o pe vedeta porno înaintea victoriei sale la scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016, cu scopul de a-i cumpăra tăcerea în legătură cu o presupusă aventură extraconjugală petrecută cu zece ani înainte, în 2006, și a falsificat actele ca să ascundă acest lucru) a fost la o luptă UFC în Newark, New Jersey, unde el și White au fost întâmpinați de o mulțime de bărbați în mare parte tineri.

Intrarea zgomotoasă și atent coregrafiată a liderului republican a culminat cu o strângere de mână virală cu comentatorul UFC Joe Rogan, cel mai popular realizator de podcasturi din lume, a cărui audiență e formată de bărbați în proporție de 80%.

La scurt timp după aceea, Trump a apărut pe popularul podcast All-In, găzduit de patru bărbați. Iar așa-numiții tech bros, directori și fondatori de companii din domeniul tehnologiei, sunt un grup de alegători tot mai apropiați de Trump.

 

Nu este de altfel de mirare că avantajele pe care Trump le avea în fața lui Biden în statele swing, cele care vor decide alegerile, se datorau în special susținerii bărbaților tineri. Lucru pe care John Della Volpe, directorul de sondaje al Institute of Politics de la Harvard University și directorul Harvard Youth Poll, l-a comentat astfel: “Pentru o nouă generație de tineri alegători bărbați, a căror prima impresie despre Donald Trump a fost acum aproape un deceniu (când aveau vârsta de școală gimnazială), el este un anti-erou care se luptă cu un sistem considerat lent, ineficient și corupt. Acea imagine a fost reluată de zeci de milioane de ori prin intermediul rețelelor de socializare, podcasterelor, în comunitățile de jucători video și în alte grupuri.”

Toate acestea i-au făcut pe cei de la Axios să concluzioneze că “rareori alegerile prezidențiale au fost atât de definite de diferența de gen – și de încadrarea masculin vs. feminin.”

Strategii de campanie

Așa cum indică sondajul ABC News/Ipsos, în timp ce niciunul dintre candidații principali, Kamala Harris și Donald Trump, nu a văzut un impuls real după convențiile lor de nominalizare din această vară, saltul în susținerea femeilor înregistrat de Harris o ajută în cursa din care au rămas mai puțin de două luni.

Strategia celor două echipe de campanie s-a adaptat, aproape peste noapte, la această nouă realitate: alegerile din  acest an sunt cele mai importante în ceea ce privește diferența de gen din istoria Americii. Iar această divizarea s-a adâncit după ce Harris i-a luat locul lui Biden în tabăra democrată, diferența de gen devenind una dintre cele mai tensionate subiecte din America.

Axios a scris că bărbații și femeile tinere au avut, până nu demult, obiceiuri de vot similare, dar în ultimele două decenii, femeile s-au mișcat constant la stânga eșichierului politic, iar bărbații la dreapta.

Acest lucru a ușurat cumva eforturile echipelor de campanie.

“Democrații încearcă să câștige ca partid al femeilor, iar republicanii încearcă să câștige ca partid al bărbaților. Acest lucru estre groaznic din tot felul de motive,” a afirmat Richard Reeves, fondatorul noului American Institute for Boys and Men și fost analist la Brookings Institution.

Analiștii spun că acest lucru se vede în ceea ce spun candidații înșiși: în timpul unei conferințe de presă recente, Trump a declarat că este “mult mai sus” în sondaje cu bărbații albi, dar “s-ar putea să fiu afectat oarecum de femeile negre.”

De asemenea, strategiile lor media sunt edificatoare: Trump apare la podcasturi care sunt populare în rândul bărbaților tineri și dă interviuri cu Elon Musk, în timp ce campania lui Harris se sprijină pe memes care atrag tinerele.

“Tipul de entuziasm și energie din jurul lui Kamala, inclusiv aceste memes, schimbă brusc întreaga vibrație. Cred că asta ar putea emoționa o mulțime de alegători, în special femei independente și femei din suburbii,” a declarat Lori Marso, un politolog la Union College din New York. “A fost atât de deprimant să văd doi bătrâni albi (Biden și Trump) întrecându-se drept candidați la președinție.”

În rândul bărbaților, tendința este mai puțin o mișcare spre dreapta și mai mult o îndepărtare de la stânga, a declarat Reeves.

Ratele de depresie, anxietate și supradozaj la bărbați sunt în creștere. Ratele de sinucidere în rândul bărbaților albi din clasa muncitoare din America au crescut și au reprezentat 69% din decesele prin sinucidere în 2022.

Dar aceste probleme apar rar în punctele de discuție ale democraților.

“Dacă oamenii din stânga se tem că pur și simplu recunoașterea problemelor autentice cu care se confruntă băieții și bărbații te evidențiază ca fiind un reacționar, pe măsură ce ai trecut în partea întunecată, nu o vor face,” a spus Reeves. “Eșecul lor de a face asta a creat un vid imens. Acel vid a fost umplut de oameni din dreapta. ”

Campania lui Harris a apelat la Tim Walz pentru a încerca să reducă avantajul lui Trump în rândul bărbaților, notează Politico, deși nu este încă clar dacă guvernatorul de Minnesota va putea atrage alegătorii bărbați.

“Aceste alegeri trebuiau, după decizia în cazul Dobbs, să fie despre femei și se pare că ar putea fi despre bărbați. Și mai precis despre ideile de masculinitate,” a afirmat Reeves.

În sfârșit, într-un material publicat recent, Bloomberg a scris că vicepreședinta Harris se ferește să-i dea campaniei sale o temă “băieți contra fete,” având în minte exemplul lui Hillary Clinton. Fosta secretară de stat a jucat cartea diferenței de gen în 2016 și a pierdut în fața lui Trump, deși a avut cu trei milioane de voturi mai multe decât republicanul.

“Pierderea usturătoare și sondajele realizate de atunci ne-au lăsat cu o realitate cruntă: unii americani nu sunt dornici să aleagă o femeie. Acest mod de gândire nu este specific doar în SUA. Aproape jumătate din populația lumii consideră că bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile,” conform Gender Social Norms Index 2023 al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Dar cercetările sugerează că oamenii greșesc în acest caz, a scris Bloomberg. În timp ce femeile rămân subreprezentate la nivelurile federal, statale și locale ale guvernului SUA, ele au o istorie de a-i depăși pe colegii bărbați, votând mai multe legi pe care le propun, obținând mai mulți bani pentru districtele lor sau conducând regiuni cu performanțe economice mai bune.

Deși nu îmbrățișează neapărat ideea larg răspândită că alegerile din acest an sunt văzute ca un scrutin “băieți contra fete,” Bloomberg afirmă că “Harris are un avantaj față de Trump: este femeie… Cel mai strategic mod în care Harris poate ajuta la schimbarea oricărei îngrijorări pe care americanii o simt în legătură cu o Doamnă Președintă acum este câștigând președinția și oferind publicului un exemplu puternic de competență a femeilor în funcție.”

Tags: Casa AlbaHarrisJoe BidenSUA
Externe