X

Cum a reacționat presa Kremlinului la vestea morții lui John McCain

Mass-media pro-Kremlin din Rusia au primit luni fără emoţie anunţul decesului senatorului american John McCain, care a murit în weekend din cauza unui cancer la creier şi care reprezenta în ochii lor ‘rusofobia’ Washingtonului, potrivit AFP, transmite și agerpres.

“McCain a devenit principalul simbol al rusofobiei” Statelor Unite, a relatat postul public de televiziune Rossiya 1, conform căruia senatorul “nu putea suporta politica externă independentă a Rusiei”.

Citește și: Armata americană a investit un miliard de dolari în baza aeriană din Câmpia Turzii. Aici vor fi amplasate arme de ultimă generație

Senatorul, care a stârnit nemulţumirea Kremlinului pentru sprijinul său pentru autorităţile pro-occidentale din Georgia şi Ucraina, a fost “un şoim convins care ataca Rusia doar din principiu”, a adăugat Rossiya 1.

Televiziunea publică rusă a criticat de asemenea sprijinul său pentru războiul american din Irak şi pentru independenţa Kosovo. “Dacă nu ar fi pierdut de două ori alegerile prezidenţiale, totul ar fi putut fi mult mai rău”, a mai relatat Rossiya 1.

John McCain “iubea războiul”, a scris şi tabloidul Komsomolskaia Pravda într-un editorial dur. “Dacă nu aţi fost încă omorâţi, nu e vina lui McCain. El a încercat”, a ironizat publicaţia.

“Senatorul McCain iubea flăcările războiului. Să sperăm că nu va avea parte de atâtea flăcări acolo unde se află sufletul său acum”, a continuat tabloidul, acuzându-l că a minţit în legătură cu actele de tortură la care ar fi fost supus când era pilot în timpul Războiului din Vietnam.

Citește și: SUA: Atac armat la Jacksonville. Mai multe persoane au murit

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a publicat un mesaj de condoleanţe după anunţul morţii lui John McCain, însă preşedintele rus Vladimir Putin a păstrat în schimb tăcerea.

Totuşi, unii oameni politic ruşi au marcat cu respect moartea senatorului american.

Influentul deputat Leonid Sluţki a spus despre McCain că a fost o persoană “curajoasă şi care îşi respecta principiile”, potrivit RIA Novosti.

Konstantin Kossacev, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a camerei superioare a Parlamentului rus, a scris pe Facebook că “singura ideologie” a lui John McCain era “de a-i proteja pe ai săi şi de a-i ataca pe alţii”.

Tags: John McCainkremlinpresarusiaSUA
Categorii: Știrile zilei