Cum a unit războiul din Gaza Orientul Mijlociu. De ce un front panislamic ar putea fi cea mai mare provocare pentru SUA

Publicat:

Cum a unit războiul din Gaza Orientul Mijlociu. De ce un front panislamic ar putea fi cea mai mare provocare pentru SUA

Războiul din Fășia Gaza a unit Orientul Mijlociu, iar un nou front panislamic ar putea fi cea mai mare provocare pentru America, în timp ce Iranul își face jocul, scrie politologul Toby Matthiesen, într-o amplă analiză pentru revista Foreign Affairs.

Este limpede acum că războiul din Fâșia Gaza nu se mai limitează la Israel și Hamas. Pe 25 decembrie, Sayyed Razi Mousavi, un înalt oficial al Gardienilor Revoluției, a fost ucis într-un bombardament israelian într-un cartier din Damasc controlat de șiiți. Apoi, pe 2 ianuarie, Saleh al-Arouri, șeful adjunct al Hamas și fondator al aripii sale militare, a fost asasinat cu o dronă israeliană în sudul Beirutului, bastion al grupării militante șiite Hezbollah.


De la atacul Hamas asupra Israelului, în 7 octombrie, Hezbollahul și Israelul au fost implicate aproape zilnic în schimburi de focuri, iar Israelul a asasinat mai multe figuri de rang înalt din Hezbollah. În Marea Roșie, rebelii Houthii, ce aderă la o variantă de șiism, au lansat neîncetat atacuri asupra navelor comerciale, provocând SUA și Regatul Unit să vizeze ținte Houthi în Yemen. În cele din urmă, la sfârșitul lunii ianuarie, după atacul cu dronă asupra unei baze SUA din Iordania efectuat de gruparea umbrelă șiită Rezistența Islamică din Irak și soldat cu moartea a trei militari americani, Statele Unite au răspuns lovind zeci de ținte din Irak și Siria. Pericolul ca acest du-te-vino să ducă la un conflict militar direct între SUA și Iran este cât se poate de real.

După cum au observat mulți, aceste puncte de aprindere arată influența extinsă a așa-numitei Axă a Rezistenței, grupul de miliții susținute de Iran ce atacă interesele israeliene și americane în Orientul Mijlociu. Puțini au observat însă măsura în care acest conflict mai larg a estompat diviziunile sectare care de-a lungul timpului au modelat regiunea. La urma urmei, războaiele civile din Irak, Siria și Yemen au avut o componentă șiit-sunnită; ani de-a rândul, Iranul și Arabia Saudită au invocat loialități sectare în competiția lor veche pentru dominație regională. Totuși, războiul din Gaza a sfidat această tensiune: palestinienii sunt în proporție covârșitoare musulmani sunniți, în timp ce Hamas provine din Frații Musulmani, cea mai importantă mișcare islamistă sunnită, cu rădăcini în Egipt. Cum se face astfel că Hamas și-a găsit cei mai puternici aliați în grupări și regimuri conduse de șiiți din Iran, Irak, Liban, Siria și Yemen?

Dincolo de axa rezistenței, totul se explică prin locul special ocupat de eliberarea palestiniană printre sunniții și șiiții de rând și felul în care războiul actual a transformat acest sentiment într-o puternică forță unificatoare. Într-adevăr, chiar și atunci când tensiunile sectare izbucneau în alte părți, situația palestinienilor a fost mereu un prilej de unire pentru lumea musulmană. În ultimii ani, pe măsură ce liderii arabi sunniți au căutat acorduri de „normalizare” cu Israelul, ignorând din ce în ce mai mult problema palestiniană, guvernul iranian și aliații săi șiiți au devenit principalii susținători ai rezistenței armate palestiniene. Totodată, mutațiile regionale, inclusiv apropierea recentă (martie 2023) dintre Iran și Arabia Saudită, discuțiile de pace între Houthi și Arabia Saudită, precum și schimbarea dinamicii din Irak și Liban, au făcut mai puțin vizibile diviziunile sectare.

Iar acum, după aproape patru luni de război catastrofal, asaltul Israelului asupra Gaza a trezit un front panislamic din care fac parte publicul arab sunnit, care se opune normalizării arabe, și grupurile militante șiite, care constituie nucleul forțelor de rezistență ale Iranului. Pentru Statele Unite și partenerii săi, această evoluție reprezintă o provocare strategică ce depășește loviturile țintite asupra milițiilor irakiene și a rebelilor houthi. Prin unirea unei regiuni divizate, războiul din Gaza amenință să submineze și mai mult influența SUA și, pe termen lung, ar putea face nesustenabile misiunile militare americane. Totodată, această nouă unitate pune obstacole semnificative în calea oricăror eforturi conduse de SUA de a impune un acord de pace care să-i excludă pe islamiştii palestinieni.

Constructe coloniale

Deși diviziunile sectare joacă de mult timp un rol proeminent în conflictele din Orientul Mijlociu, motorul lor este frecvent înțeles greșit. Din punct de vedere doctrinar, schisma șiit-sunnită privește succesiunea profetului Mahomed, sunniții afirmând că califii trebuie aleși dintre cei mai timpurii adepți, iar șiiții spunând că acești succesori, imamii, trebuie să aibă o descendență directă de la profetul Mohamed. Astfel, sunnismul și șiismul au devenit ramurile principale ale islamului, majoritatea musulmanilor fiind sunniți. În schimb, șiismul a fost concentrat în Iran, în timpul dinastiei Safavid (1501–1736), și în Irak, unde șiiții erau majoritari; comunități șiite semnificative au existat și în Liban, Yemen, statele din Golf și Asia de Sud. Secole de-a rândul, palestinienii nu au fost atinși de această scindare: în calitate de supuși ai Imperiului Otoman Sunnit și de sunniți și creștini vorbitori de arabă, nu prea au fost la expuși la șiism sau la diviziunea dintre ramuri.

Abia după Primul Război Mondial, când puterile coloniale occidentale au început să împartă fostele pământuri otomane după linii etno-sectare, identitățile religioase au devenit relevante politic și s-au împletit cu statul-națiune. De pildă, în Liban și Siria, francezii au transformat această identitate în fundamentul politicii și al legii. În Irak, Palestina și Transiordania, guvernul britanic a înființat administrații conduse de sunniți, chiar și acolo unde existau un număr considerabil de șiiți. Sprijinul Regatului Unit pentru imigrația evreiască în Palestina și politica sa de a-i pe conduce arabi și evrei în mod diferit a consolidat categoriile etnoreligioase din regiune, inclusiv în rândul palestinienilor înșiși. Cu alte cuvinte, diviziunile au fost alimentate deopotrivă de politica colonială și ascensiunea statelor naționale moderne și de dezbaterile doctrinare sau religioase mai profunde.

Dar liniile de construcție a națiunilor putea duce în mai multe direcții. După 1948, expulzările repetate ale palestinienilor de către Israel au dus la noi legături și alianțe. În Liban, un aflux de refugiați palestinieni, în 1948 și în 1967, a coincis cu trezirea politică a comunității șiite marginalizate din țară, care își căuta propria eliberare. În deceniile următoare, pe lângă clădirea legăturilor cu șiiții libanezi, palestinienii s-au amestecat cu o parte dintre activiștii iranieni care au condus ulterior Revoluția iraniană din 1979, în urma căreia a fost răsturnat șahul Mohammad Reza Pahlavi, un aliat apropiat al Israelului și al Statelor Unite.

După întoarcerea sa triumfală în Iran, liderul revoluționar ayatollahul Khomeini a primit Organizația de Eliberare a Palestinei în orașul sfânt Qom, unde liderul OLP Yasser Arafat a lăudat revoluția ca fiind o „victorie majoră pentru musulmani, precum și o zi a victoriei pentru Palestina”. O delegație a Frăției Musulmane a venit si ea în vizită, evidențiind felul în care, la începuturile sale, revoluția a fost percepută mai mult în termeni panislamici decât șiiți de publicul sunnit și mișcările politice.

Totuși, majoritatea liderilor din Orientul Mijlociu Arab considerau Republica Islamică Iran și sprijinul acesteia pentru mișcările revoluționare din regiune drept o amenințare majoră. Aceste state conduse de sunniți se temeau că Revoluția iraniană le va împuternici comunitățile șiite și mișcările islamiste din propriile țări, le va contesta poziția centrală în lumea arabă și islamică și le va complica relațiile cu Statele Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este ‘nemaiîntâlnită la om’

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este 'nemaiîntâlnită la om' O ciupercă patogenă necunoscută anterior, capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită...

‘Schimbarea aici și acum’, sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale

'Schimbarea aici și acum', sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale „Schimbarea aici și acum” – este sloganul de...

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova Summitul NATO de la Washington a demonstrat unitatea și puterea Alianței Nord-Atlantice, chiar dacă războiul brutal de agresiune...

Grapini: Șoșoacă nu a făcut decât să strice imaginea României

Grapini: Șoșoacă nu a făcut decât să strice imaginea României Europarlamentarul Maria Grapini, aflată la al treilea mandat, a declarat joi, la Antena 3, că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.