Cum abordează orașul belgian Bruges problema turismului excesiv?

Publicat:

Cum abordează orașul belgian Bruges problema turismului excesiv?

Un alt oraș european ia măsuri drastice împotriva închirierilor de vacanțe pe termen scurt în încercarea de a reduce turismul excesiv, relatează Euronews.com.

Bruges, din Belgia, este un oraș aflat în patrimoniul mondial UNESCO, prețuit pentru străzile sale pietruite, canalele pitorești și clădirile medievale, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Însă peisajul său perfect de carte poștală a devenit victima turismului excesiv. Un număr record de peste 8,3 milioane de persoane au vizitat Bruges – un oraș cu mai puțin de 120.000 de locuitori – în 2023.

Acum, localnicii s-au săturat.

„Oamenii au început să indice că sunt pur și simplu prea mulți vizitatori”, a declarat primarul orașului Bruges, Dirk De fauw, pentru The Brussels Times în luna august. „Dacă îi lăsăm pe toți să facă ce vor, lucrurile vor merge repede prost”.

Ca parte a soluției, orașul a pus în aplicare o interdicție privind construcția de noi hoteluri în centrul său istoric. De asemenea, a încetat să elibereze noi permise pentru case de vacanță în întregul oraș.

De ce ia Bruges măsuri drastice împotriva închirierilor pe termen scurt pentru vacanțe?

Deși planurile orașului Bruges nu sunt la fel de extreme ca cele ale Barcelonei, care la începutul acestei veri a anunțat interzicerea închirierilor pe termen scurt în tot orașul până în 2029, acestea reprezintă un pas înainte în direcția controlului turismului excesiv.

Se speră că noile restricții vor contribui la restabilirea echilibrului între turiști și rezidenți în orașul frumos/încântător, dar aglomerat.

Cu toate acestea, unii experți atrag atenția asupra faptului că o reprimare a locurilor de cazare de tip Airbnb nu va rezolva problema turiștilor de o zi din oraș.

„Bruges, la fel ca Veneția, este un oraș strâns legat de portul său, atrăgând un număr mare de turiști de o zi”, spune Bart-Jan Leyts, fondator și CEO al platformei de clasificare a proprietăților Otamiser, care a crescut în oraș.

„Aceste vizite scurte contribuie în mod semnificativ la fenomenul turismului excesiv, însă nu sunt direct legate de disponibilitatea închirierilor pe termen scurt.”

Este probabil ca Bruges să introducă o taxă pentru turiștii de o zi?

Vorbind cu The Brussels Times, De fauw a exclus posibilitatea de a introduce taxe sau plafoane pentru vizitatori în Bruges.

„Nu putem și nu dorim să controlăm accesul în oraș, precum Dubrovnik sau Veneția” – unde a fost lansată recent o taxă pentru turiștii de o zi pentru a reduce supraaglomerarea – a spus el.

Dar au fost făcute încercări de a reduce numărul de turiști de o zi în oraș.

În 2019, au fost impuse limite pentru navele de croazieră, cu un maxim de două pe zi permise să acosteze la Zeebrugge din apropiere, în scădere de la cinci.

De asemenea, autoritățile locale au retras reclamele pentru orașul medieval de pe aeroportul din Bruxelles, pentru a nu încuraja și mai mulți vizitatori.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

„Afluxul de turiști aduce beneficii economice, dar exercită, de asemenea, o presiune enormă asupra infrastructurii și comunității orașului”, spune Leyts.

„Prin gestionarea turismului într-un mod durabil, Bruges își poate proteja patrimoniul, rămânând în același timp o destinație vibrantă și primitoare.”

Deși mulțimile de turiști au alungat localnicii din centrul istoric al orașului Bruges, restul orașului rămâne relativ neatins – iar autoritățile intenționează să păstreze acest lucru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Festivalul de film de la Veneţia 2024. Lista completă a câştigătorilor

Festivalul de film de la Veneţia 2024. Lista completă a câştigătorilor Cea de-a 81-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia s-a încheiat sâmbătă...

Un nou model de AI creat de cercetători de la Harvard, asemănător cu ChatGPT, ar putea detecta mai multe tipuri diferite de cancer

Un nou model de AI creat de cercetători de la Harvard, asemănător cu ChatGPT, ar putea detecta mai multe tipuri diferite de cancer Cercetătorii afirmă...

CEC reamintește cetățenilor, care și-au schimbat locul de ședere, să își actualizeze datele

CEC reamintește cetățenilor, care și-au schimbat locul de ședere, să își actualizeze datele Comisia Electorală Centrală (CEC) reamintește cetățenilor, care și-au schimbat locul de ședere...

Companiile aeriene trebuie să monitorizeze impactul climatic al dârelor de fum lăsate pe cer, spun noile norme UE

Companiile aeriene trebuie să monitorizeze impactul climatic al dârelor de fum lăsate pe cer, spun noile norme UE Companiile aeriene care operează zboruri de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.