Cum ar putea fi prevenite aproape jumătate din decesele înregistrate în SUA, din cauza cancerului

Publicat:

Cum ar putea fi prevenite aproape jumătate din decesele înregistrate în SUA, din cauza cancerului

Conform unui nou studiu realizat de către American Cancer Society, aproape jumătate din decesele prin cancer la adulți din Statele Unite ar putea fi evitate prin adoptarea unui stil de viață sănătos, potrivit CNN.

Studiul arată că aproximativ 40% din cazurile noi de cancer diagnosticate la adulții cu vârsta peste 30 de ani și aproape jumătate din decesele cauzate de cancer sunt asociate unor factori de risc ce pot fi preveniți, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

“Acestea sunt aspecte pe care oamenii le pot schimba practic în viața de zi cu zi pentru a-și reduce riscul de cancer”, a declarat Dr. Arif Kamal, director medical pentru pacienții din cadrul American Cancer Society.

Fumatul este cel mai important factor de risc, contribuind la aproape 1 din 5 cazuri de cancer și la aproape o treime din decesele prin cancer, potrivit studiului. Alți factori cheie de risc includ greutatea corporală excesivă, consumul de alcool, inactivitatea fizică, dieta deficitară și infecțiile cu virusuri precum HPV.

Cercetătorii au analizat 18 factori de risc modificabili pentru 30 de tipuri de cancer. Studiul a concluzionat că în anul 2019, acești factori de stil de viață au fost asociați cu peste 700.000 de cazuri noi de cancer și peste 262.000 de decese.

Cancerul se dezvoltă ca urmare a deteriorării ADN-ului sau a accesului la o sursă de hrană, explică Dr. Kamal. Factori precum genetica sau mediul înconjurător pot crea, de asemenea, aceste condiții biologice, dar riscurile modificabile reprezintă o pondere semnificativ mai mare a cazurilor și deceselor de cancer decât oricare alți factori cunoscuți. Expunerea la radiațiile solare poate deteriora ADN-ul și duce la cancer de piele, de exemplu, în timp ce celulele adipoase produc hormoni ce pot alimenta anumite tipuri de cancer.

În cazul cancerului, adesea simțim că nu avem niciun control”, a spus Dr. Kamal. “Oamenii se gândesc la ghinion sau genetică defectuoasă, însă este important să simtă că pot acționa pentru a-și reduce riscul.”

Studiul sugerează că anumite tipuri de cancer sunt mai ușor de prevenit decât altele. Cancerul pulmonar a înregistrat cel mai mare număr de cazuri atribuibile factorilor de risc modificabili – peste 104.000 de cazuri la bărbați și 97.000 la femei – iar marea majoritate fiind asociate fumatului.

După fumat, greutatea corporală excesivă este al doilea cel mai mare factor care contribuie la apariția cancerului, fiind asociată cu aproximativ 5% din cazurile noi la bărbați și aproape 11% din cazuri la femei. Studiul a constatat că aceasta este corelată cu peste o treime din decesele prin cancer endometrial, vezical biliar, esofagian, hepatic și renal.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Un alt studiu recent a arătat că riscul pentru anumite tipuri de cancer a fost redus semnificativ la persoanele care au utilizat medicamente populare pentru slăbit și pentru diabet, precum Ozempic și Wegovy.

“Obezitatea devine, într-un fel, un factor de risc la fel de potent pentru oameni precum fumatul”, a declarat Dr. Marcus Plescia, director medical al Asociației Naționale a Oficialilor din Domeniul Sănătății Publice. Acesta nu a fost implicat în noul studiu, dar are experiență anterioară în inițiative de prevenire a cancerului.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tot mai puțini tineri aleg îşi oficializeze relaţiile

Tot mai puțini tineri aleg îşi oficializeze relaţiile Tot mai puțini tineri aleg să se căsătorească. Iar mulţi din cei care fac, totuşi, acest pas,...

Rata de încetinire a rotaţiei Pământului nu a fost constantă, pe parcursul a milioane de ani (studiu)

Rata de încetinire a rotaţiei Pământului nu a fost constantă, pe parcursul a milioane de ani (studiu) O echipă internaţională de oameni de ştiinţă din...

Evenimentele Zilei de 18 august în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 august în Istorie 18 august este a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 18 august 2024 

Horoscop 18 august 2024  O zi marcată de ideea schimbării. Majoritatea nativilor vor ceva nou, fie că vorbim despre viaţa profesională sau cea personală,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.