X

Cum ar trebui abordată problema dronelor rusești care survolează teritoriile NATO?

Cel puțin o dronă rusească a lovit un punct de trecere a frontierei ucrainene cu România, membru NATO, scrie Newsweek, care analizează situația militaro-politică creată de acest gen de incidente militare.

Punctul de control Orlivka-Isaccea, unde ajunge un feribot care leagă regiunea ucraineană Odesa de România, a fost suspendat miercuri dimineață după incident, a declarat Serviciul de Stat al Grăniceri al Ucrainei, potrivit stiripesurse.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Reprezentanții vamei ucrainene au scris pe Telegram că serviciile de feribot la punctul de control au fost oprite până miercuri la ora locală 11 a.m., după „un atac nocturn al inamicului”.

După ora 11, a fost emisă o actualizare că trecerea a fost redeschisă și operațiunile au fost reluate.

„Rușii au tras în mod deliberat spre punctul de control, creând dificultăți la trecerea graniței. Acesta este un act de teroare împotriva populației civile”, a postat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram. „Oamenii legii înregistrează consecințele unei alte infracțiuni comise de ruși”, a mai precizat oficialul ucrainean.

Atacul rusesc a lovit și infrastructura portuară din Izmail din regiunea Odesa, rănind doi șoferi de camion, iar Kiper a publicat imagini ale locului în flăcări.

România a cerut un „răspuns colectiv”

Luna trecută, publicația rusă independentă Verstka a informat că resturile de la rachete și drone lansate de Rusia au căzut în țările NATO de 20 de ori de la începutul invaziei la scară largă.

Teritoriul românesc din apropierea porturile fluviale Dunărea ucrainene, care sunt ținte frecvente ale Rusiei, a fost lovit de 13 ori, potrivit publicației Verstka.

România s-a numărat printre membrii formatului București 9 al țărilor est-europene care luna trecută a cerut un „răspuns colectiv” din partea NATO la amenințarea reprezentată de dronele rusești.

Articolul 5 al NATO spune că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor, deși nu există acuzații directe că Rusia a vizat în mod deliberat țările aliate cu drone. Newsweek a contactat NATO și Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

Roger Hilton, cercetător în domeniul apărării la think tank-ul GlobSec din Slovacia, a declarat luna trecută că neutralizarea dronelor de către membrii NATO, folosind război electronic sau sisteme cinetice, ar trebui să fie echilibrată cu evitarea escaladării.

„Activitatea sporită a dronelor care încalcă spațiul aerian al aliaților NATO este o problemă sensibilă, unde găsirea unui răspuns ferm este complicată de două aspecte: amenințarea unei escaladări suplimentare și considerațiile politice de nivel înalt care intervin”, a declarat el pentru Newsweek.

„Deși aliații NATO dețin o gamă largă de opțiuni pentru a confrunta dronele adversarilor, principala întrebare care trebuie abordată colectiv este ce doresc aliații să realizeze cu strategia și tacticile lor ulterioare”, a adăugat el.

Un bilanț tragic pentru teritoriile ucrainene

Odesa este doar una dintre numeroasele regiuni din Ucraina care au fost vizate de atacurile rusești care au ucis șapte persoane și au rănit alte 50, au declarat miercuri autoritățile ucrainene.

În regiunea Harkov, cinci persoane, inclusiv un băiat de 14 ani, au fost rănite într-un atac cu bombă aerian ghidat asupra orașului Derhachi, a declarat guvernatorul Oleh Siniehubov.

Între timp, o persoană a fost ucisă și 25 au suferit răni, inclusiv trei copii, în orașul Zaporijjia, unde au fost lansate cel puțin șase bombe aeriene ghidate, distrugând blocuri de apartamente, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.

Cu toate acestea, forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 11 din cele 32 de drone de tip Shahed lansate de forțele Moscovei, 10 drone „pierdute” din cauza războiului electronic și alte patru revenind în Rusia.

Tags: droneNATOtelegram
Externe