Cum au ajutat urzicile un botanist să rezolve mai multe crime

Publicat:

Cum au ajutat urzicile un botanist să rezolve mai multe crime

Botanistul criminalist Patricia Wiltshire a dezvăluit modul în care cunoștințele sale despre urzici au ajutat poliția să rezolve crimele din Soham din 2002, un caz care s-a încheiat cu condamnarea și condamnarea pe viață a îngrijitorului școlii, Ian Huntley.

Patricia Wiltshire, care este palinolog – un expert în polen, a vorbit petru BBC despre dragostea sa de o viață pentru natură și despre secretele pe care le pot dezvălui plantele, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Crescută într-un mic sat la nord de Cardiff, a petrecut mult timp cu bunica ei. „Ea înțelegea gardurile vii, înțelegea plantele și animalele, îmi arăta cuiburile păsărilor și așa mai departe”, susține botanistul criminalist Patricia Wiltshire.

Profesorul Patricia Wiltshire (născută în 1942, în Monmouthshire, Țara Galilor de Sud) a fost consultată de forțele de poliție în aproape 300 de investigații în mai multe țări și a jucat un rol esențial în soluționarea mai multor crime.

Potrivit surse citate, sunt două moduri în care Wiltshire își folosește expertiza în botanică pentru a rezolva crime. În unele cazuri, a explicat ea, o mică dovadă, cum ar fi o urmă de polen, poate conduce la tipul de plante care se aflau în zonă, ceea ce vă poate ajuta să stabiliți clima și geologia și să începeți să eliminați locurile în care a avut loc crima.

În alte cazuri, Wiltshire va observa locul faptei pentru a găsi indicii. „Făptașul, cineva care a comis o crimă, și-a lăsat amprenta asupra acelui loc și aceasta poate fi foarte, foarte subtilă, așa că veți căuta mici amprente – amprente în frunze, mici crenguțe rupte”, susține Patricia Wiltshire.

În 2002, corpurile elevelor Holly Wells și Jessica Chapman au fost descoperite într-un șanț, iar botanistul Patricia Wiltshire a fost chemată pentru a stabili calea urmată de criminal. Șanțul era acoperit cu urzici înțepătoare și altă vegetație, iar poliția nu putea vedea nicio cale evidentă de intrare.

„S-a decis ca atunci când fetele vor fi găsite, eu să fiu prima care va intra în șanț, pentru că voi căuta aceste mici indicii. Urzicile erau la înălțimea pieptului”, spune ea.

Observarea și experimentarea creșterii plantelor la locul de depunere i-au permis să estimeze foarte precis timpul în care fetele au fost plasate în șanț. Dovezile ei au fost importante în condamnarea lui Ian Huntley.

Wiltshire a observat urzici înțepătoare care păreau să fi fost călcate în picioare, apoi să crească din nou de când criminalul fusese acolo. Întreruperea creșterii urzicilor i-a permis să deducă exact cât timp trecuse de când trupurile fetelor fuseseră lăsate acolo. „Păstrez urzici în grădină pentru fluturi. M-am uitat la micii lăstari laterali -m-am gândit: <Acest lucru a avut nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a crește>”, mărturisește Patricia Wiltshire.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Ea a fost cea care a stabilit că polenul din pantofii lui Huntley și din mașina lui se potriveau exact cu tipul găsit în șanțul de lângă Lakenheath, unde trupurile parțial arse ale fetelor fuseseră descoperite la 17 august 2002.

De asemenea, ea a putut să le arate polițiștilor exact locul în care Huntley a intrat în șanț, permițându-le să caute indicii pe traseu. „Am găsit părul Jessicăi pe o creangă”.

„Există o satisfacție că ai rezolvat un puzzle”, a concluzionat Patricia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam Administraţia oraşului Amsterdam i-a avertizat pe fanii...

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.