X

Cum încearcă Rusia să respingă incursiunea ucraineană din Kursk

Cum încearcă Rusia să respingă incursiunea ucraineană din Kursk

Luptele au făcut ravagii vineri în regiunea rusă Kursk, unde forțele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în urmă cu trei zile, determinând Moscova să trimită tancuri și tunuri ca întăriri.

În regiunea Donețk din estul Ucrainei, care rămâne epicentrul conflictului și unde trupele ruse progresează lent, un atac cu rachete rusești asupra unui supermarket a ucis cel puțin paisprezece persoane vineri, potrivit serviciilor de urgență, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, a evaluat că forțele ucrainene capturaseră până joi cel puțin 11 așezări din Rusia, în vreme ce Financial Times a estimat că zona acoperită de trupele Kievului este de 350 de kilometri pătrați.

Pentru a patra zi consecutiv, confruntările au continuat acolo vineri, după cum a subliniat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă, asigurând încă o dată că atacurile ucrainene au fost „zădărnicite”.

Citat de agențiile de presă ruse, ministerul a declarat că trimite mai multe echipamente, inclusiv lansatoare de rachete multiple, artilerie și tancuri pentru a contracara incursiunea ucraineană.

Ministerul a confirmat că soldații de la Kiev au ajuns în orașul rus Sudia, la aproximativ zece kilometri de frontieră, afirmând că au lovit unități ucrainene „la periferia vestică” a acestui oraș de 5.500 de locuitori, care este un punct de tranzit pentru gazul care continuă să alimenteze Europa – începând cu Slovacia și Ungaria – prin Ucraina.

În regiunea ucraineană Șumi, poliția a cerut vineri evacuarea a aproximativ 20.000 de persoane care locuiesc în 28 de localități, din cauza loviturilor rusești.

„Războiul a sosit”

Progresul și efectivele forțelor ucrainene care participă la incursiune nu sunt cunoscute, conducerea ucraineană abținându-se pentru moment să comenteze amploarea și obiectivele operațiunii.

Marți, cartierul general al armatei ruse a declarat că se confruntă cu peste o mie de soldați ucraineni susținuți de o duzină de tancuri și aproximativ douăzeci de alte vehicule blindate, dar de atunci nu a oferit nicio nouă evaluare.

În prima zi a atacului, guvernatorul regiunii Kursk a raportat că cinci civili au fost uciși. Vineri, Ministerul rus al Sănătății a declarat că 55 de persoane au fost spitalizate.

Această operațiune este un eșec neașteptat pentru ruși, care până atunci aveau inițiativa și câștigau inexorabil teren în estul Ucrainei împotriva soldaților de la Kiev, mai puțin numeroși.

„Toată lumea poate vedea că armata ucraineană știe cum să surprindă și cum să obțină rezultate”, a remarcat joi seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a menționa direct incursiunea.

Mai multe media ruse au difuzat o înregistrare video neverificată în care persoane care se autointitulează locuitori ai Sudija îi cer ajutorul președintelui Vladimir Putin.

Potrivit autorităților ruse, câteva mii de persoane au fost evacuate.

„Războiul a venit la noi, așa că toate rudele noastre au plecat la Moscova”, a explicat vineri după-amiază o mamă fiicei sale pe un peron al gării Kievskiï din Moscova, unde soseau trenuri cu persoane evacuate, potrivit unui jurnalist AFP prezent la fața locului.

Statele Unite, principalul furnizor de ajutor pentru Kiev, au reiterat joi că „sprijină ferm eforturile Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse”, fără să comenteze detaliile situației din regiunea Kursk.

14 morți în estul Ucrainei

Tabloul acestei incursiuni întocmit de experții militari arată o avansare rapidă a formațiunilor ucrainene, în timp ce în alte părți ale frontului, conflictul s-a transformat într-un război de uzură de la sfârșitul anului 2022.

Soldații ruși, care sunt mai numeroși și mai bine echipați, au câștigat teren în regiunea Donețk în ultimele săptămâni și, în opinia analiștilor, ar putea cuceri orașe importante dacă această tendință continuă.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Orașul industrial Kostiantinivka, situat la aproximativ 13 kilometri de frontul din aceeași regiune, a fost în doliu vineri, când un atac la lumina zilei asupra unui supermarket a ucis cel puțin 14 persoane și a rănit 43, potrivit parchetului.

Potrivit serviciilor de urgență, armata rusă a folosit o rachetă Kh-38 pentru acest bombardament, care a avariat și patru case, un oficiu poștal și alte clădiri.

În minutele care au urmat loviturii, o echipă AFP a văzut zeci de persoane fugind de la fața locului, în timp ce polițiștii au avertizat cu privire la riscul unei a doua lovituri rusești în același loc.

Guvernatorul regiunii, Vadim Filachkine, a explicat că aproximativ cincizeci de persoane se aflau în supermarket în momentul atacului și că serviciile de urgență căutau printre dărâmături alte potențiale victime.

„Nu am auzit nimic venind, doar dintr-o dată o explozie uriașă. Nu am nimic altceva de spus. Sunt în stare de șoc”, a declarat un martor AFP, fără a-și dezvălui identitatea.

Tags: Kurskmoscovarazboirusia
Externe