X

Cum ne ferim de Mpox. Trei măsuri esențiale pe care trebuie să le avem în vedere

Cum ne ferim de Mpox. Trei măsuri esențiale pe care trebuie să le avem în vedere

Mpox sau variola maimuței se transmite atât de la animale la oameni, cât și între oameni, prin contactul fizic direct și indirect și poate cauza febră, dureri musculare și leziuni. Această boală potențial letală, declarată urgență de sănătate publică de OMS, poate fi prevenită prin respectarea câtorva măsuri.

După ce Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) au semnalat o accelerare alarmantă a unei noi tulpini a virusului în Africa, variola maimuței a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății o urgență de sănătate globală, care necesită acțiuni imediate pentru a preveni răspândirea în continuare. Riscul pentru publicul larg din țările care nu se confruntă în prezent cu focare de Mpox este minim, însă evoluția viitoare a virusului rămâne incertă, potrivit Mirror Online, care enumeră patru măsuri esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirii, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Europa, în alertă

După ce Suedia a confirmat, la un călător, primul său caz cu o nouă tulpină de Mpox, limitată anterior la Africa, autoritățile sanitare din întreaga Europă au intrat în stare de alertă maximă în perspectiva mai multor cazuri provenind din străinătate.

Experții în sănătate afirmă că, spre deosebire de virusurile aeropurtate precum gripa porcină și COVID-19, care pot fi transmise de persoane fără simptome, variola maimuței nu se răspândește la fel de ușor prin aer (deși nu este exclus ca virusul să se transmită și prin respirarție sau vorbirea în apropierea unei persoane infectate).

Important de reținut este că transmiterea se face mai ales prin contact direct cu pielea persoanelor infectate sau prin obiecte contaminate, cum ar fi hainele sau așternuturile. De obicei, virusul provoacă leziuni cutanate vizibile, care pot descuraja contactul apropiat.

Măsuri pentru evitarea contactării variolei maimuței

Pentru a evita contactarea virusului, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă să evităm contactul fizic cu orice persoană care prezintă leziuni asemănătoare celor specifice variolei maimuței, să nu împarțim cu aceasta obiecte personale precum tacâmuri, haine sau lenjerie de pat și să menținem bune practici de igienă, inclusiv spălarea regulată a mâinilor, informează Mirror US.

În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși. Persoanele care prezintă simptome și sunt suspecte de infecție cu variola maimuței  trebuie să se adreseze medicului. Totodată, este importantă identificarea persoanelor care au intrat în contact cu pacientul infectat, pentru a preveni astfel răspândirea virusului și gestionarea eficientă a cazurilor diagnosticate.

Comparație Mpox/COVID 19

Răspândirea virusului variolei maimuței este semnificativ mai lentă în comparație cu coronavirusul.

Spre deosebire de primele zile ale COVID-19, acum există vaccinuri și tratamente disponibile pentru Mpox.

„Avem ceea ce ne trebuie pentru a opri Mpox. Aceasta nu este aceeași situație cu care ne-am confruntat în timpul COVID, când nu exista niciun vaccin și niciun antiviral, a declarat Dr. Chris Beyrer, de la Institutul de Sănătate Globală al Universității Duke.

Evoluția viitoare a Mpox rămâne însă incertă. Epidemia din 2022, care a afectat peste 70 de țări, a fost rapid stăpânită în câteva luni, în parte datorită eforturilor de vaccinare și medicamentelor disponibile pentru grupurile cu risc ridicat din națiunile mai bogate.

În prezent, cele mai multe îmbolnăviri Mpox se înregistrează în Africa, Congo reprezentând 96 % din aceste cazuri și decese.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Această țară, una dintre cele mai sărace națiuni cu un sistem de sănătate copleșit de malnutriție, holeră și rujeolă, nu a primit încă niciunul dintre cele patru milioane de vaccinuri pe care le-a solicitat de la donatorii internaționali.

Chris Beyrer a subliniat importanța globală a investițiilor în controlul focarelor din Africa.

„Suntem, de fapt, într-un loc bun pentru a controla această pandemie, dar trebuie să luăm decizia de a acorda prioritate Africii”, a declarat reprezentantul Institutului de Sănătate Globală al Universității Duke.

 

 

Tags: Mpox
Diverse