Cum ‘oameni misterioși’ spionează autoritățile de la Chișinău prin antenele de la Ambasada Rusiei

Publicat:

Pe acoperișul ambasadei Rusiei la Chișinău, numărul plăcilor și dispozitivelor de emisie crește în fiecare an, iar unii oameni misterioși apar constant. În special, mișcarea pe acoperiș are loc înainte de alegerile președintelui, parlamentului sau vizitele delegațiilor străine în Moldova, potrivit Știri.md.

Cum agenții spionează Chișinăul prin antenele de la Ambasada Rusiei

Așa s-a întâmplat și în cazul Summitului din 1 iunie de la Bulboaca, și în mai, după un atac al hackerilor asupra rețelelor guvernamentale, când mii de documente secrete au căzut în mâinile intrușilor, transmite Știri.md cu referire la RadioMoldova.


Citește și : Chişinăul condamnă atacurile ruseşti de-a lungul Dunării

Persoanele de pe acoperișul ambasadei s-au dovedit a fi ofițeri secreți de legătură din cadrul Serviciului de Informații Externe a Federației Ruse (SVR) și din Direcția principală de informații a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU), scrie The Insider.

Sursa mai notează că aceștia sunt în strânsă colaborare cu grupurile de hackeri care au spart corespondența fostului cancelar al Germaniei, Angelei Merkel, actualului președinte francez Emmanuel Macron și ex-secretarului de stat american Hillary Clinton.

Oameni pe acoperiș

Pe 14 mai 2023, când majoritatea orășenilor se odihneau în casele lor, în jurul orei 13:30, pe acoperișul clădirii rezidențiale a Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a apărut un bărbat chel. Privind cu atenție în jur, a început să regleze antenele parabolice de transmisie și să efectueze unele manipulări cu cablurile de conectare. Numele acestei persoane este Pavel Yakunin. S-a născut în orașul rusesc Reazan și a absolvit Institutul Militar de Radio Electronică Cerepoveț înainte de a servi în cadrul GRU. La ambasadă, Yakunin deține poziția discretă de ofițer atașat militar, însă puțini știu că este responsabil de canalele secrete de comunicare cu sediul GRU din Moscova și centrul de primire a informațiilor spațiale din Vatutinki, lângă Moscova.

Ce l-a făcut pe Yakunin să urce pe acoperiș în acea duminică este presupunerea oricui. Este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat înaintea Summitului Comunității Politice Europene și înaintea atacurilor cibernetice asupra site-urilor Președinției, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe și Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC). Drept urmare, aproape toată corespondența oficialilor de rang înalt, „s-a scurs”.

În plus, în această zi, în Găgăuzia au avut loc alegerile bașcanului, iar curatorii GRU așteptau informații de la agenți printr-o linie de comunicare închisă, mai transmite The Insider.

După ce a stat pe acoperiș timp de aproximativ o oră, Yakunin a dispărut.

Serviciile de informații rusești au început să-și intensifice interesul pentru Republica Moldova în 2015, când Moscova s-a bazat în pe socialistul Igor Dodon, care un an mai târziu a preluat președinția țării. Protejatul pro-Kremlin avea nevoie de sprijinul serviciilor speciale prietenoase, iar ofițerii obișnuiți ai GRU, Serviciul de Informații Externe, Serviciul 5 al FSB și angajații departamentului moldovenesc al Direcției prezidențiale pentru relații interregionale și culturale cu țările străine, care era constituită din oameni din serviciile de informații, veneau adesea la Chișinău.

Astfel, potrivit surselor The Insider din cadrul poliției de frontieră, în Republica Moldova au intrat mai multe personaje din GRU, specializați în interceptarea telefoanelor sau în atacuri cibernetice. Mai exact este vorba despre Serghei Sarapulov, Serghei Koroliov, Igor Naumenko, Alexander Mironov, Konstantin Valdai, Alexander Koșurenko și Alexander Chikurov.

Pe lângă cei menționați, pe acoperișul Ambasadei Federației Ruse au mai putut fi observați alți 23 de ofițer, de această dată din departamentul tehnic al Serviciului de Informații Externe ai Rusiei.

Ce este instalat pe acoperișuri

Imediat cum ajung de la Moscova „noi turiști”, pe acoperișul ambasadei începe imediat un fel de agitație cu antenele de transmisie.

Ei au numărat un total de 28 de antene, catarge, dispozitive de transmisie și recepție instalate atât pe acoperișurile ambasadei, cât și ale clădirii învecinate în care locuiesc diplomații și personalul tehnic. Este important de precizat că acest număr depășește cu mult recordul deținut de Ambasada Rusiei în Belgia, care are 17 antene, conform portalului Dossier Center.

Majoritatea antenelor sunt situate într-o clădire rezidențială de lângă ambasadă, pe care diplomații ruși o numesc „hotelul nostru”. Pe acoperișul așa-zisului hotelul există antene parabolice clasice, grile Yagi-Uda, antene portabile tip Buclă Magnetică și pini verticali.

Potrivit experților, cu ajutorul antenelor parabolice, pot fi stabilite comunicațiile prin satelit, o linie de releu cu microunde sau poate fi amplificat semnalul unui router WI-FI. De asemenea, o astfel de antenă poate identifica locația navelor, aeronavelor și rachetelor ghidate.

Antenele parabolice interceptează semnalele de telefonie prin satelit, de exemplu, sistemele Thuraya, permit interceptarea conversațiilor telefonice în aproape toate țările europene.

Acum, ofițerii de legătură și „ascultătorii” de la Chișinău sunt comandați de Alexander Vasinovici. El apare adesea pe acoperișul ambasadei și dă instrucțiuni subordonaților. Vasinovici și-a început serviciul în GRU în satul Kildinstroy lângă Murmansk. Înainte de numirea sa în Republica Moldova, Vasinovici a spionat în Germania timp de mai mulți ani.

Copiii acestuia au postat pe rețelele de socializare multe fotografii din perioada în care au trăit la Berlin și au călătorit în lume. Alți doi ofițeri GRU sunt subordonați lui Vasinovici: Vitali Renev, originar din Riga și Pavel Yakunin, menționat mai sus, văzut pe acoperiș înainte de Summitul Comunității Politice Europene.

O sursă din cadrul poliției de frontieră au declarat pentru Insider că soțiile unora dintre ofițerii de informații menționați mai sus zboară circulă cu regularitate pe ruta Chișinău-Moscova. În cele mai multe cazuri,în bagajul de mână are flashuri și hard disk-uri în bagajul de mână.

„Credem că aceste femei sunt folosite drept curieri pentru a transporta fișiere care sunt prea „grele”. Acestea se bucură de imunitate diplomatică și, din păcate, nu avem dreptul să le inspectăm”, au menționat sursele.

În investigația The Insider mai constată că înainte de atacurile cibernetice asupra site-urilor instituțiilor guvernamentale ale Republicii Moldova, „mișcarea activă” a avut loc nu numai pe acoperișuri, ci și în centrul Chișinăului. Mașini cu pasageri părăseau ambasada și periodic se opreau în fața Parlamentului, Președinției, dar și a Serviciului de Informații și Securitate. Aceștia aveau rucsacuri mici, care se potrivesc laptopurilor și tabletelor.

Citeşte şi: Ion Ceban anunță un ajutor pentru ucraineni

Experții în securitate cibernetică intervievați au sugerat că pasagerii misterioși din mașini erau cel mai probabil membri ai grupurilor de hackeri APT28 sau APT29, care sunt strâns asociate cu serviciile speciale rusești.

Aceste grupăru au atacat anterior Casa Albă, ministerele de externe ale Republicii Cehe, Poloniei, Germaniei, Italiei, Letoniei, Estoniei, Ucrainei, Norvegiei și Olandei, ministerele apărării din Danemarca, Italia, Germania, sediul NATO, OSCE, CIO, WADA și altele. Ei au reușit chiar să spargă corespondența fostului cancelar german Angela Merkel și a președintelui francez Emmanuel Macron.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Daniel Vodă: Minoritățile naționale sunt cele care vor avea cel mai mult de câștigat în urma procesului de integrare europeană

Daniel Vodă: Minoritățile naționale sunt cele care vor avea cel mai mult de câștigat în urma procesului de integrare europeană În contextul lansării oficiale a...

Vot în Parlament: Armata va avea sprijinul României în timpul operațiunilor și misiunilor de menținere a păcii

Vot în Parlament: Armata va avea sprijinul României în timpul operațiunilor și misiunilor de menținere a păcii Parlamentul de la Chișinău a votat în primă...

Agricultorii solicită o întrevedere de URGENȚĂ cu premierul Recean

Agricultorii solicită o întrevedere de URGENȚĂ cu premierul Recean Agricultorii solicită o întrevedere de urgență cu premierul Dorin Recean și o discuție cu membrii Comisiei...

Avocatul Poporului, la raport în Parlament: Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 1043 de cereri cu privire la încălcarea drepturilor

Avocatul Poporului, la raport în Parlament: Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 1043 de cereri cu privire la încălcarea drepturilor Raportul privind respectarea drepturilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.