X

Cum poate fi verificată corectitudinea întocmirii listelor electorale

Cum poate fi verificată corectitudinea întocmirii listelor electorale

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că începând de astăzi, 16 octombrie 2023, și până pe 29 octombrie 2023, alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale atât în localurile secțiilor de votare, cât și online.

Astfel, alegătorii pot face acest lucru accesând pagina web www.verifica.cec.md, transmite Știri.md.

Potrivit legislației electorale, alegătorul se poate adresa la biroul electoral al secției de votare, ce corespunde domiciliului sau reședinței sale, pentru a solicita, în baza documentelor doveditoare, includerea sau excluderea din listă, corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine ori despre alți alegători.

De asemenea, se menționează că modificările în listele electorale pot fi solicitate cu cel puțin șapte zile înainte de ziua alegerilor. Biroul electoral comunică imediat registratorilor din cadrul autorităților administrației publice locale modificările solicitate cu anexarea actelor doveditoare. Registratorul verifică datele și efectuează, după caz, mențiunile corespunzătoare în Registrul de stat al alegătorilor.

Potrivit Codului electoral, listele electorale se transmit de către CEC autorităților administrației publice locale cu cel puțin 22 de zile înainte de ziua alegerilor, într-un exemplar ștampilat și cu alte semne de protecție pe fiecare pagină. Acestea se transmit către biroul electoral al secției de votare pentru asigurarea verificării de către alegători, reprezentanți ai concurenților electorali și observatori.

Cum poate fi verificată corectitudinea întocmirii listelor electorale

După efectuarea modificărilor, listele electorale se tipăresc repetat, cu cel puțin șapte zile înainte de ziua alegerilor și se transmit cel târziu odată cu buletinele de vot, în două exemplare ștampilate și cu alte semne de protecție pe fiecare pagină, dintre care unul este transmis pentru păstrare la Primărie, prin intermediul biroului electoral.

La data tipăririi listelor electorale, acestea cuprindeau 2.761.954 de cetățeni cu drept de vot.

De menționat că alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală şi la o singură secţie de votare în baza actelor ce atestă domicilierea sa în perimetrul secţiei de votare respective. Persoana care are domiciliu și reședință valabilă (termenul înregistrării nu poate fi mai mic de trei luni până la data primului tur de scrutin) se înscrie în lista electorală ce corespunde secţiei de votare în a cărei rază teritorială aceasta își are reședința.

Tags: alegeriComisia Electorală Centrală (CEC)listele electorale
Categorii: PoliticăȘtirile zilei