Cum se explică violențele recente din partea extremiștilor ruși în Daghestan. Mesajul ISIS după atacurile în care au murit cel puțin 21 de persoane

Publicat:

Cum se explică violențele recente din partea extremiștilor ruși în Daghestan. Mesajul ISIS după atacurile în care au murit cel puțin 21 de persoane

Numărul morților după atacurile militanților islamici în Daghestan a crescut 21 după ce un ofițer de poliție a murit la spital, au anunțat marți oficialii. De-a lungul anilor, republica din sudul Rusiei, situată în regiunea Caucazului de Nord, a fost marcată de violențe din partea extremiștilor. Dar de ce au loc astfel de atacuri în această parte a Rusiei? se întreabă AP.

Atacul de duminică, în care militanți ruși au atacat lăcașuri de cult creștine și evreiești și au tras asupra forțelor de ordine în orașele Derbent și Mahacikala din regiunea predominant musulmană Daghestan, este cel mai sângeros din Rusia după cel din martie, când bărbații înarmați au deschis focul la o sală de concerte de la periferia Moscovei, ucigând 145 de persoane, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Afiliatul grupării Stat Islamic din Afganistan, care a revendicat atacul terorist din martie, a salutat atacul din Daghestan, spunând că a fost condus de „frații din Caucaz care au dovedit că sunt încă puternici”.

Potrivit Comitetului rus de Investigații, toți cei cinci bărbați ce au incendiat o biserică ortodoxă și două sinagogi și au atacat o secție de poliție au fost uciși.

Autoritățile medicale din Daghestan au declarat luni că cel puțin 46 de persoane au fost rănite, dintre care 13 polițiști.

O regiune instabilă

Republica Daghestan, care se află în Caucazul de Nord, între Cecenia și Marea Caspică, este cunoscută ca fiind una dintre cele mai diverse, dar și instabile regiuni ale Rusiei.

Există peste 30 de grupuri etnice și 13 limbi locale care beneficiază de un statut special alături de rusă.

Populația regiunii a crescut în ultimii ani, ajungând la 3,2 milioane în 2024.

Aproximativ 95% din populație se identifică ca fiind musulmană, conform statisticilor guvernului rus, dar în regiune trăiesc și vechi comunități creștine și evreiești. Comunitatea evreiască există aici din secolul al V-lea.

O istorie de violențe

Republica a fost afectată de violențe de la începutul anilor 2000, când insurgenții ce participau la războaie separatiste în Cecenia vecină au fost împinși în regiune în urma presiunii exercitate de forțele de securitate ruse și de liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Atentatele cu bombă, atacurile asupra poliției și răpirile, puse pe seama extremiștilor, erau frecvente în regiune în urmă cu mai bine de un deceniu.

Acestea s-au mai domolit după ce au fost introduse măsuri de securitate stricte înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, în 2014. Se estimează că atunci mii de militanți au plecat în Siria și Irak pentru a se alătura Statului Islamic.

Atât pandemia de COVID-19, cât și invazia Rusiei în Ucraina au fost factori ce au menținut violențele la un nivel scăzut , a explicat Harold Chambers, analist specializat în Caucazul de Nord.

Dar regiunea a rămas agitată.

Activiștii ruși au denunțat faptul că minoritățile etnice servesc pe câmpul de luptă din Ucraina într-un număr disproporționat de mare; în octombrie 2022 au circulat înregistrări video cu proteste în Daghestan, locuitorii fiind nemulțumiți de faptul că de aici se recrutează mai mulți bărbați decât din alte părți ale Rusiei.

Faptul că opiniile extremiste sunt încă puternice a ieșit în evidență anul trecut, când mulțimile au iscat o revoltă pe aeroportul din Mahacikala în octombrie, ținta lor fiind un zbor din Israel. Sute de bărbați, unii purtând bannere cu sloganuri antisemite, s-au repezit pe pistă, în urmărirea pasagerilor și au  aruncat cu pietre în poliție. Mai bine de 20 de persoane au fost rănite.

Atacuri coordonate asupra unor biserici ortodoxe și sinagogi

Duminică seara, bărbați înarmați au lansat atacuri asupra unor lăcașe de cult din orașul Derbent și din capitala regională Mahacikala.

Un grup de atacatori au luat cu asalt o sinagogă și o biserică ortodoxă din Derbent, a declarat Ministerul de Interne.

Congresul evreiesc rus a declarat că atacatorii au deschis focul și au incendiat clădirea cu cocteiluri Molotov înainte de rugăciunile de seară. Multe dintre victime erau agenți de pază privați și polițiști ce furnizau securitate suplimentară după incidentul antisemit de pe aeroportul din Mahacikala.

În ceea ce privește atacul asupra bisericii, atacatorii i-au tăiat gâtul preotului Nikolai Kotelnikov, în vârstă de 66 de ani, înainte de a foc lăcașului, potrivit lui Shamil Khadulayev, director adjunct al unui organism local de supraveghere publică. Atacul a avut loc în ziua în care credincioșii ortodocși sărbătoreau Rusaliile.

Aproape simultan, au apărut relatări privind un atac asupra unei biserici, a unei sinagogi și a unui post de poliție rutieră din Mahacikala, la aproximativ 120 de kilometri spre nord.

De ce au loc aceste atacuri acum?

Expertul consultat de AP subliniază faptul că mai mulți factori contribuie la tulburările din Daghestan, între care simpatizanții cauzei ucrainene și „represiunea continuă și tot mai dură [din partea Rusiei] în special în urma protestelor anti-mobilizare pe scară largă din septembrie 2022”.

Charmbers adaugă și că o „tendință pe termen lung de radicalizare a tinerilor a contribuit la ceea ce am văzut în Mahacikala și Derbent”.

Până în prezent, nicio grupare nu a revendicat atacurile.

Canalele Telegram asociate cu gruparea afiliată Statului Islamic care a efectuat masacrul din sala de concerte din Moscova au salutat atacul „fraților noștri din Caucaz”, dar nu au menționat nimic despre propria implicare.

Guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, a pus atacurile în seama „celulelor adormite” islamice dirijate din străinătate, dar nu a oferit alte detalii. Într-o declarație video, acesta a afirmat că atacatorii dorit să „semene panică și teamă” și a încercat să lege atacul de acțiunea militară a Moscovei în Ucraina, fără a furniza vreo dovadă.

Președintele rus Vladimir Putin a încercat să pună atacul din marte de la sala de concerte Crocus pe seama Ucrainei, fără dovezi și în ciuda revendicării responsabilității de către filiala ISIS-K a grupării Stat Islamic. Kievul a negat vehement orice implicare.

Cum au răspuns autoritățile ruse la violențe?

Istoria violentă a Daghestanului înseamnă că zona are o prezență de securitate puternică, a declarat Mark Youngman, fondatorul Threatologist, care analizează riscurile de securitate din Eurasia și este specializat în Caucazul de Nord. Cu toate acestea, răspunsul a fost lent, diferite agenții de stat oferind relatări contradictorii pe măsură ce evenimentele se desfășurau.

„Dacă privești lucrurile din perspectiva securității, ar trebui să fii îngrijorat pentru că există un număr mare de victime în rândul serviciilor de securitate”, a subliniat Youngman, menționând că autoritățile ruse au raportat cel puțin 15 membri ai serviciilor de securitate printre morți.

„Cred că dacă am examina răspunsul oficial și ai spune că există îngrijorări cu privire la capacitatea serviciilor de securitate de a se proteja, ca să nu mai vorbim de a-i proteja alții”, a spus el.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Potrivit unor surse din cadrul forțelor de aplicare a legii, citate de Tass, un oficial din Daghestan a fost reținut pentru presupusa implicare a fiilor săi în atacurile de duminică.

Autoritățile „au fost prinse cu garda jos”, a subliniat Chambers, explicând că în opinia sa există în continuare o deconectare între lupta contraterorismului și capacitatea atacatorilor ce acționează pe plan intern.

Nu există niciun semn că „strategia antiteroristă a Rusiei în general se va schimba în urma atacului de la Crocus City Hall”, a apreciat Chambers.

„Soluția este în continuare deportarea și represiunea. Aceasta a fost strategia antiteroristă a Rusiei timp de decenii, or asta permis totuși atacuri” extremiste precum cele comise duminică, a spus el.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tânărul învinuit de omorul unei bătrâne și tentativă de omor a unui bărbat din raionul Glodeni, trimis pe banca acuzaților

Tânărul învinuit de omorul unei bătrâne și tentativă de omor a unui bărbat din raionul Glodeni, trimis pe banca acuzaților Procuratura raionului Glodeni a finalizat...

Conferința internațională cu genericul ‘Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova’

Conferința internațională cu genericul 'Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova' Subiectul privind reducerea consumului drogurilor, traficul ilicit de droguri, precum și eforturile autorităților din...

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului Conducerea MAIA a avut astăzi, o ședință cu un grup de agricultori, membri ai...

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat juniorilor, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.