Cum și câte primării se vor amalgama voluntar până în 2026

Publicat:

Cum și câte primării se vor amalgama voluntar până în 2026

Autoritățile de la Chișinău speră să înregistreze, către anul 2026 – la sfârșitul primei etape a procesului, cel puțin 50 de primării amalgamate voluntar, spune Andrei Strah, secretar general al Guvernului, transmite Europa Liberă.

Startul amalgamării voluntare a fost dat la începutul acestui an, dar până acum nu a fost înregistrată vreo cerere din partea primăriilor care să ceară inițierea proceselor de amalgamare. Excepție face grupul de inițiativă din satul Floreni, raionul Anenii Noi, validat de Comisia Electorală Centrală, pentru colectarea semnăturilor în susținerea fuzionării cu Sângera, o localitate din componența Chișinăului.


Bani suficienți

Andrei Strah spune că cele 150 de milioane de lei rezervați susținerii amalgamării primăriilor în acest an vor acoperi „perfect” eventualele procese. Strah spune că o procedură de amalgamare voluntară nu va dura mai puțin de un an.

Citeşte şi: Mascații de la „Fulger” fac exerciţii în sudul ţării. Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu se sperie – Stiripesurse.md

Legea și metodologia privind realizarea amalgamării prevede o serie de stimulente financiare pentru primăriile care vor decide să se amalgameze, să devină mai consolidate și mai puternice din punct de vedere social-economic.

Cum și câte primării se vor amalgama voluntar până în 2026

Fondul pentru amalgamarea voluntară a localităților conține trei tipuri de transferuri: pentru pregătirea proceselor de fuzionare; pentru dezvoltarea infrastructurii în primăriile amalgamate; pentru susținerea bugetelor locale.
Cât privește stimulentele financiare, legislația prevede, între altele, că transferurile se calculează în funcție de numărul de locuitori. Cuantumul transferului este de 100 de lei per locuitor. Acesta, însă, crește cu 2,5 bănuți pentru fiecare cetățean în localitățile care depășesc numărul populației de 3.000. Plafonul maxim per locuitor este de 200 de lei.

 

Un test, o oportunitate și nu reformă

Secretarul general adjunct al Guvernului a precizat că amalgamarea voluntară a primăriilor este „o testare, o pregătire pentru reforma administrației publice locale de nivel I, nu o reformă per se.”

Acest proces de amalgamare, spune responsabilul de la Guvern, este o oportunitate pentru teritorii de a fructifica „șansa de a face viața oamenilor mai bună.” Situația ce ține de numărul de primării, după cum spune Andrei Strah, este „destul de proastă.”

Cum și câte primării se vor amalgama voluntar până în 2026

Dacă la primele alegeri locale, care au avut loc în 1995, în R. Moldova erau 3,5 milioane de cetățeni, în 2023 – numărul locuitorilor a ajuns la 2,5 milioane. 30 la sută din populație, potrivit experților, nu mai este în țară, în timp ce numărul de primari a rămas neschimbat. Legea prevede că o primărie este creată dacă localitatea are o populație mai mare de 1500 de locuitori. Acum, în R. Moldova, sunt aproape 470 de primării [din totalul de circa 900] cu o populație mai mică de 1500 de locuitori.
Cea mai mică primărie din R. Moldova este în satul Ochiul Roș din raionul Anenii Noi, aceasta numără 280 de locuitori.
Potrivit unei analize a economistului Veaceslav Ioniță, în cele mai sărace primării – taxele locale colectate se ridică la 16,6 lei pe cap de locuitor, iar în cele mai bogate – de 640 de lei per locuitor. În mai bine de jumătate din primăriile moldovene nu sunt colectate taxe locale.

Andrei Strah vorbește despre ce se va întâmpla cu primarii care vor rămâne fără mandate și de ce unele primării sunt reticente față de procesul de amalgamare voluntară, despre riscurile de ordin politic și de deturnare a proceselor în contextul alegerilor parlamentare din 2025. La fel, secretarul general al Guvernului s-a referit, între altele, și la planurile privind viitoarea reformă a raioanelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei treceri ilegale ale frontierei în ultimele 24 de ore; Peste 20 de străini nu au fost lăsați să intre în RM

Trei treceri ilegale ale frontierei în ultimele 24 de ore; Peste 20 de străini nu au fost lăsați să intre în RM În punctele de...

Cum se amestecă Rusia în alegerile din România. Expert: ‘Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili’

Cum se amestecă Rusia în alegerile din România. Expert: 'Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili' Federația Rusă caută și, de multe ori, reușește să...

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN Sursa: ipn.md

Un olandez, arestat în Rusia pentru ‘violenţă’ împotriva unui ofiţer de poliţie

Un olandez, arestat în Rusia pentru 'violenţă' împotriva unui ofiţer de poliţie Justiţia rusă a dispus vineri plasarea în arest provizoriu a unui cetăţean olandez...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.