Cum va reuşi guvernul să facă economii de 16 milioane de lei la buget

Publicat:

Cum va reuşi guvernul să facă economii de 16 milioane de lei la buget

Unul dintre efectele imediate ale retragerii Republicii Moldova din mai multe organizații din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI) este economia de resurse financiare.

Astfel un proiect de hotărâre de Guvern prevede ajustarea Listei organizațiilor internaționale și regionale cărora Republica Moldova urma să achite cotele de membru şi datoriile din bugetul de stat pentru anul 2023, prin eliminarea de acolo a nouă structuri din cadrul CSI, transmite Mold-street.com.


Citeşte şi: Recean: „Este doar un zvon”. Popescu rămâne șef la Externe și Guvernul nu pică – Stiripesurse.md

Atât din acest motiv, dar şi ca urmare evoluţiei cursul de schimb al monedei naționale față de principalele valute străine, valoarea cotizațiilor de membru al unor structuri internaţionale ce urmează a fi achitate în acest an de Republica Moldova, se diminuează cu circa 16 milioane lei, de la 66,55 milioane lei, la 50,55 milioane lei.

Cea mai mare sumă ce urma să fie achitată în 2023 din bugetul Moldovei, unei structuri din cadrul CSI este Adunarea Interparlamentară CSI – 5,81 milioane lei. Creată încă în 1992, această platformă reunește în prezent, cel puțin oficial, reprezentanții parlamentelor din zece state-membre, principala sa misiune fiind armonizarea legislației între țările CSI.

Cum va reuşi guvernul să facă economii de 16 milioane de lei la buget

O sumă importantă de circa 4,3 milioane lei era prevăzută pentru statutul de membru la Institutul Unit de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia (IUCN). Acesta are 18 state membre, inclusiv majoritatea statelor CSI, dar şi foste state socialiste precum România (a anunţat că se retrage), Polonia, Cehia etc.

De asemenea peste 1,5 milioane lei urmau a fi achitate şi în bugetul Comitetului Executiv al CSI (bugetul unic al CSI). La şedinţele acestui Comitet Republica Moldova nu participă deja de doi ani. Ultima şedinţă a acestei structuri a avut loc chiar pe 18 decembrie 2023.

Menţionăm că Republica Moldova a inițiat procesul de denunțare a calității de membru din cadrul structurilor CSI în legătură cu agresiunea de război declanșată de Federația Rusă asupra Ucrainei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.