X

Cum vor funcționa completele responsabile de evaluarea judecătorilor curților de apel

Cum vor funcționa completele responsabile de evaluarea judecătorilor curților de apel

Comisia Vetting a constituit completele responsabile pentru evaluarea judecătorilor curților de apel, a președinților și vicepreședinților instanțelor. Atribuțiile completelor sunt identice cu cele ale Comisiei, având ca obiectiv evaluarea externă a integrității etice și financiare a subiecților evaluării.

Cei șase membri ai Comisiei au fost repartizați în două complete, formate din trei membri, denumite generic Completul A și Completul B. Fiecare complet include atât membri naționali, cât și internaționali, astfel fiind asigurată reprezentativitatea ambelor categorii de membri, potrivit tv8.md.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Structura completelor de evaluare este următoarea:

Completul A: Condus de președintele Comisiei, Scott Bales, și din care mai fac parte Willem Brouwer și Iurie Gațcan.

Completul B: Condus de Vicepreședintele Comisiei, Andrei Bivol, și din care mai fac parte Lavly Perling și Lilian Enciu.

Președintele și vicepreședintele Comisiei vor conduce ședințele completelor, audierile, și vor semna rapoartele și documentele aferente procesului de evaluare. Cvorumul completului este constituit din toți cei trei membri, iar deciziile trebuie luate în unanimitate. În cazul în care nu se atestă unanimitate, raportul cu privire la evaluare va fi examinat de către întreaga Comisie.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Dosarele de evaluare sunt repartizate aleatoriu între cele două complete. În caz de conflict de interese, Comisia are competența de a redistribui dosarul sau de a modifica componența completului, dacă este necesar. De asemenea, Comisia își rezervă dreptul de a ajusta componența completelor în funcție de volumul de muncă.

Pentru a asigura transparența și imparțialitatea procesului, orice recuzare a unui membru al completului va conduce la redistribuirea dosarului către celălalt complet. Dacă redistribuirea nu este posibilă din cauza altor recuzări sau pentru eficiența procesului, membrul recuzat poate fi înlocuit temporar. Dosarele vor fi repartizate raportorilor prin rotație.

Tags: Comisia Vettingjudecători
Justiţie