X

Curtea Constituţională a Austriei declară neconstituţională decizia de retragere a cetăţeniei acordată unor turci naturalizaţi

Curtea Constituţională a Austriei a declarat neconstituţional un program de retragere a cetăţeniei iniţiat de Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta), din coaliţia de guvernare, şi care viza mii de persoane de origine turcă naturalizate, transmite AFP, potrivit agerpres.

Partidul vicecancelarului Heinz-Christian Strache a ordonat, la venirea sa la putere, verificarea stării civile a circa 100.000 de persoane ce figurează într-un fişier prezentat ca incluzându-i pe alegătorii turci din Austria, FPOe declarând că suspectează fraude masive.

Citeşte şi: Serbia şi Kosovo sunt faţă-n faţă la Consiliul de Securitate

Cu excepţia cazurilor particulare, legea austriacă nu admite dubla cetăţenie, astfel încât un străin este obligat să renunţe definitiv la cetăţenia de origine pentru a o dobândi şi păstra pe cea austriacă.

Verificările întreprinse de autorităţile austriece, care au necesitat angajarea a zeci de funcţionari şi se află încă în curs, nu au scos la iveală până acum decât câteva zeci de cazuri de fraudă dovedite.

Procedura i-a pus însă pe numeroşi austrieci de origine turcă în faţa situaţiei de a trebui să dovedească că nu au cerut cetăţenia turcă după ce au primit-o pe cea austriacă.

Curtea Constituţională a decis însă că această măsură încalcă ‘dreptul garantat prin Constituţie tuturor cetăţenilor de a fi egali în faţa legii’.

Totodată, sarcina de a prezenta dovezi că nu au întreprins o acţiune ilegală nu poate reveni persoanelor respective, atrag atenţia judecătorii.

În plus, Curtea contestă validitatea listei furnizate de FPOe, considerând că aceasta nu are nicio valoare juridică.

‘Această bază de date îndoielnică, neautentificată şi ale cărei origine şi dată de întocmire nu au fost stabilite, nu reprezintă un element de probă’, au arătat judecătorii Curţii Constituţionale.

FPOe nu a explicat niciodată cum i-a parvenit lista respectivă, un document care nu a fost certificat de autorităţile turce.

Mai multe proceduri au stabilit că fişierul este plin de erori, cetăţeni care figurează pe listă reuşind, nu fără dificultate, să demonstreze că nu au redobândit niciodată cetăţenia turcă.

Citeşte şi: Noua Zeelandă face referendum pentru legalizarea canabisului

Decizia Curţii Constituţionale marchează o înfrângere importantă pentru FPOe, care a făcut din ‘vânarea’ presupuşilor fraudatori un demers important al revenirii sale la guvernare, în coaliţie cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz.

Opoziţia social-democrată a ironizat luni o ‘fake list’, cei incluşi pe ea fiind ‘condamnaţi să-i dovedească falsitatea’. Aceasta ilustrează ‘cât de mult de sinchiseşte de statul de drept’ actualul guvern, a acuzat opoziţia.

Austria, ţară cu o populaţie de 8,7 milioane de persoane, numără în jur de 270.000 de locuitori de origine turcă, dintre care peste 150.000 au obţinut cetăţenia ţării de adopţie, renunţând la cea turcă.

Tags: AustriacetatenieCurtea Constituţională a AustrieiHeinz-Christian StrachePartidul LibertăţiiSebastian KurzturciViena
Categorii: Diaspora