Curtea Constituţională a Lituaniei declară neconstituţională legea privind detenţia migranţilor

Publicat:

Curtea Constituţională a Lituaniei a declarat miercuri neconstituţională legea din 2021 care le permite autorităţilor să ţină închişi toţi migranţii timp de până la 6 luni în centre de detenţie dacă numărul lor creşte, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Parlamentul de la Vilnius a adoptat această lege în 2021 spre a permite menţinerea în detenţie până la 6 luni a tuturor migranţilor fără documente legale şi spre a le restrânge dreptul de a face apel.


Citește și : Cancelarul Scholz l-a plimbat pe Macron prin Potsdam – VIDEO

Măsura a avut ca scop descurajarea migranţilor să traverseze în număr mare graniţa dinspre Belarus, dar a provocat proteste din partea unor organizaţii umanitare.

Prim-ministrul Ingrida Simonyte a afirmat că această politică îi va împiedica pe migranţi să se îndrepte ilegal spre statele mai bogate din vestul Uniunii Europene, destinaţia preferată de marea majoritate a migranţilor intraţi pe teritoriul UE în ultimii ani.

În hotărârea sa, Curtea Constituţională arată că deputaţii aveau dreptul să legifereze ţinerea în detenţie a migranţilor întrucât numărul lor crescuse, însă parlamentarii au încălcat Constituţia atunci când au interzis evaluarea individuală a situaţiei migranţilor şi le-au luat acestora dreptul de a se adresa justiţiei.

Legislatorii au restricţionat ‘dreptul la libertate mai mult decât era necesar pentru a-şi atinge scopurile’, a declarat preşedintele Curţii, dând citire verdictului.

Acesta a rezultat în urma apelului înaintat de un migrant irakian împotriva menţinerii sale în detenţie timp de şase luni în 2021-2022, apel respins anterior de instanţe inferioare.

Citește și : Ruşii se pregătesc de tot ce-i mai rău: Construiesc un adăpost antiatomic la Moscova

Peste 4.000 de migranţi, majoritatea lor irakieni, au intrat în 2021 dinspre Belarus în Lituania, republică baltică cu 2,7 milioane de locuitori.

Guvernul lituanian a început să întoarcă toţi migranţii de la frontieră începând din august 2021, iar parlamentul a transpus această practică în lege în aprilie 2023, în pofida îngrijorărilor exprimate de asociaţii de apărare a drepturilor omului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.