X

Curtea Constituţională a Lituaniei declară neconstituţională legea privind detenţia migranţilor

Curtea Constituţională a Lituaniei a declarat miercuri neconstituţională legea din 2021 care le permite autorităţilor să ţină închişi toţi migranţii timp de până la 6 luni în centre de detenţie dacă numărul lor creşte, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Parlamentul de la Vilnius a adoptat această lege în 2021 spre a permite menţinerea în detenţie până la 6 luni a tuturor migranţilor fără documente legale şi spre a le restrânge dreptul de a face apel.

Citește și : Cancelarul Scholz l-a plimbat pe Macron prin Potsdam – VIDEO

Măsura a avut ca scop descurajarea migranţilor să traverseze în număr mare graniţa dinspre Belarus, dar a provocat proteste din partea unor organizaţii umanitare.

Prim-ministrul Ingrida Simonyte a afirmat că această politică îi va împiedica pe migranţi să se îndrepte ilegal spre statele mai bogate din vestul Uniunii Europene, destinaţia preferată de marea majoritate a migranţilor intraţi pe teritoriul UE în ultimii ani.

În hotărârea sa, Curtea Constituţională arată că deputaţii aveau dreptul să legifereze ţinerea în detenţie a migranţilor întrucât numărul lor crescuse, însă parlamentarii au încălcat Constituţia atunci când au interzis evaluarea individuală a situaţiei migranţilor şi le-au luat acestora dreptul de a se adresa justiţiei.

Legislatorii au restricţionat ‘dreptul la libertate mai mult decât era necesar pentru a-şi atinge scopurile’, a declarat preşedintele Curţii, dând citire verdictului.

Acesta a rezultat în urma apelului înaintat de un migrant irakian împotriva menţinerii sale în detenţie timp de şase luni în 2021-2022, apel respins anterior de instanţe inferioare.

Citește și : Ruşii se pregătesc de tot ce-i mai rău: Construiesc un adăpost antiatomic la Moscova

Peste 4.000 de migranţi, majoritatea lor irakieni, au intrat în 2021 dinspre Belarus în Lituania, republică baltică cu 2,7 milioane de locuitori.

Guvernul lituanian a început să întoarcă toţi migranţii de la frontieră începând din august 2021, iar parlamentul a transpus această practică în lege în aprilie 2023, în pofida îngrijorărilor exprimate de asociaţii de apărare a drepturilor omului.

Tags: belarusdetentiemigrantiVilnius
Categorii: Diaspora