X

Curtea Constituţională a Rusiei cere revizuirea legii împotriva violenţei în familie

Curtea Constituţională a Rusiei a cerut vineri Parlamentului revizuirea legii împotriva violenţei în familie în sensul prevederii unor pedepse mai mari pentru recidivişti, transmite AFP, potrivit agerpres.

Curea a apreciat că articolul 116-1 din Codul Penal rus este neconstituţional, iar legiuitorul trebuie să modifice textul.

Citește și : UPDATE: DOLIU în UK! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani!

După reforma din 2017, violenţele în familie care nu provoacă leziuni sau incapacitate sunt considerate contravenţii, nu infracţiuni, chiar şi în caz de recidivă. În general, astfel de fapte sunt sancţionate doar cu amenzi.

‘Legiuitorul nu ar fi trebuit să ignore recidiva, deoarece aceasta dovedeşte un pericol crescut pentru societate, indică persistenţa comportamentului vinovatului şi tendinţa acestuia de a rezolva conflictele prin violenţă’, arată un comunicat al Curţii.

Instanţa constituţională a fost sesizată de o femeie bătută de mai multe ori de fratele ei, care – deşi era recidivist – a fost condamnat în 2019 doar la 100 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Scoaterea violenţelor în familie din categoria infracţiunilor a fost susţinută de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, deşi – potrivit asociaţiilor de specialitate – fenomenul este un adevărat flagel în societatea rusă, arată AFP. Până acum, apelurile acestor asociaţii la reglementări mai stricte nu au avut ecou.

Citește și : Turiştii spaţiali sunt gata de îmbarcare într-una dintre numeroasele MISIUNI private

Cazuri deosebit de grave de violenţă în familie ajung adesea în atenţia presei din Rusia şi de multe ori ilustrează şi indiferenţa poliţiei.

Tags: parlamentViolenteVladimir Putin
Categorii: Diaspora