X

Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea deputaților BCS

Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea deputaților BCS

Curtea Constituțională a declarat „inadmisibilă” sesizarea privind organizarea referendumului republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale la aceeași dată.

Citește și: Veceurile publice – la mijlocul unui nou scandal de marca PAS-Ceban

Curtea a notat că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine „reprezintă o practică uzuală în statele europene, existând numeroase exemple relevante”. De asemenea, Curtea a menționat că rațiunea organizării în aceeași zi a alegerilor parlamentare și a referendumului ar putea fi determinată de necesitatea reducerii cheltuielilor.

Mai mult, Curtea a subliniat că Codul bunelor practici în materie de referendum, revizuit de Comisia de la Veneția, nu exclude posibilitatea desfășurării alegerilor și a referendumului la aceeași dată.

Precizăm că sesizarea cu privire la controlul constituționalității inițiativei de a desfășura referendumul privind integrarea europeană n aceeași zi cu prezidențialele a fost depusă de deputații BCS Vladimir Voronin, Vlad Batrîncea și Diana Caraman.

Tags: BCSCurtea Constituțională a R. MoldovaCurtea Cosntituționala a decisreferendum constituționalreferendum in aceeași zi cu alegerile prezidentialesesizare la Curtea Constituționala
Știrile zilei