Curtea Constituţională turcă a decis să priveze temporar de subvenţii publice partidul pro-kurd HDP

Publicat:

Curtea Constituţională turcă a decis joi să priveze temporar de subvenţii publice partidul pro-kurd HDP, a treia formaţiune politică din parlament, transmite AFP, citând un purtător de cuvânt al partidului, potrivit agerpres.  

HDP (Partidul Democratic al Popoarelor) este acuzat de autorităţi de legături cu ‘terorismul’ şi se află de asemenea sub ameninţarea închiderii, cu mai puţin de şase luni înainte de alegerile prezidenţiale şi legisative. O decizie ar putea interveni pe 10 ianuarie.


Citește și : La doi ani după asaltul asupra Capitoliului, poliţia caută în continuare 350 de suspecţi

Conform televiziunii private NTV, 539 milioane de lire turceşti (28,7 milioane de dolari) urmau să fie acordate HDP ca subvenţii publice, dintre care o treime înainte de 10 ianuarie.

Decizia Curţii a fost adoptată cu 8 voturi pentru şi 7 împotrivă, potrivit presei turce.

În actul de acuzare, procurorul general însărcinat cu acest dosar a afirmat că principala formaţiune pro-kurdă este legată ‘în mod organic’ de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupare armată calificată ca ‘teroristă’ de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

HDP face obiectul unei represiuni începând din 2016, an în care liderul său Selahattin Demirtas a fost arestat.

În 2018, Demirtas a fost condamnat la 4 ani şi jumătate de închisoare, iar numeroşi responsabili şi simpatizanţi a HDP au fost arestaţi.

Armata turcă a lansat la sfârşitul lui noiembrie o serie de raiduri aeriene împotriva poziţiilor PKK şi ale altor combatanţi kurzi în nordul Irakului şi al Siriei.

Citește și : Secretarul general al NATO se teme de Rusia: ‘Este periculos să o subestimăm’

Începând din anii 1990, aproape o duzină de partide pro-kurde au fost interzise ori s-au autodizolvat înainte de a fi fost suspendate.

La alegerile din 2018, HDP a obţinut 12% din voturi, scor cu care a trimis în parlament aproape 60 de deputaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.