X

Curtea de Apel de la Bruxelles suspendă procedura de predare a unui iranian condamnat pentru terorism

Curtea de Apel de la Bruxelles, sesizată de opozanţii iranieni în exil, a suspendat vineri orice posibilitate ca puterea executivă belgiană să-l predea Iranului pe agentul iranian Assadollah Assadi, condamnat în 2021 în Belgia pentru terorism, a anunţat avocatul reclamanţilor, relatează AFP, potrivit agerpres

Această posibilitate a fost, teoretic, posibilă de 48 de ore şi de ratificarea de către Parlamentul belgian a unui tratat bilateral privind transferul condamnaţilor. Dar fără îndoială că predarea lui Assadi nu poate avea loc înainte de o “dezbatere contradictorie cu statul belgian” în faţa justiţiei, a explicat Georges-Henri Beauthier.

Citește și : SUA anunţă un nou ajutor militar de 270 milioane de dolari destinat Ucrainei

Un tratat belgiano-iranian controversat, care le permite celor două state transferul reciproc de persoane condamnate, a fost aprobat la începutul lunii iulie de o comisie a parlamentului belgian cu sprijinul deputaţilor majorităţii.

Tratatul a fost puternic denunţat de opozanţi iranieni aflaţi în exil, care văd în el o uşă deschisă pentru predarea către Teheran (şi posibila graţiere) a lui Assadollah Assadi, pe care ei îl califică drept “terorist”.

Assadi, un diplomat iranian în vârstă de 50 ani, a fost condamnat în Belgia în februarie 2021 la 20 ani de închisoare pentru ‘tentative de asasinat terorist’.

Tribunalul din Anvers (nord) l-a găsit vinovat de plănuirea unui atentat cu explozivi ce ar fi vizat o adunare a unor opozanţi iranieni la 30 iunie 2018 în apropiere de Paris.

Citește și : Boris Johnson: Londra va sprijini Ucraina oricare ar fi viitorul prim-ministru britanic

Tags: Assadollah AssadibruxellesexilGeorges-Henri Beauthier
Categorii: Diaspora