Curtea Europeană de Conturi critică eșecul PAC de a opri declinul biodiversității

Publicat:

Măsurile de ‘înverzire’ (utilizare durabilă a terenurilor) ale Politicii Agricole Comune (PAC) nu au permis stoparea declinului biodiversităţii, consideră Curtea Europeană de Conturi, într-un raport critic publicat vineri, transmite AFP, potrivit agerpres.

Documentul scoate în evidenţă în special ineficienţa constrângerilor de mediu impuse prin ajutoarele directe ale PAC, punctând că exigenţele nu li se aplică tuturor agricultorilor şi că amenzile sunt prea scăzute.


Citește și: Lego donează 4 milioane de dolari pentru combaterea rasismului

‘ Înverzirea are potenţial, însă Comisia Europeană şi statele membre au favorizat instrumentele cu cel mai slab impact’ asupra acestui obiectiv, a subliniat Viorel Ştefan, responsabilul raportului, într-un briefing de presă.

Raportul dă ca exemplu alegerea diversificării în locul rotaţiei culturilor, al culturilor intermediare sau al culturilor care fixează azotul.

Auditorii mai notează că, în condiţiile în care nu a fost stabilit niciun indicator, ‘se dovedeşte dificil să fie măsurate progresele realizate şi performanţa acţiunilor finanţate de UE’.

Totodată, ei consideră că executivul comunitar ‘a supraestimat contribuţia anumitor măsuri’ în favoarea biodiversităţii.

Acest eşec al PAC a fost deja recunoscut de Comisia Europeană în ce priveşte exerciţiul bugetar 2013-2020.

Bruxellesul a încercat să remedieze deficienţele în propunerea sa pentru PAC post-2020, prezentată acum doi ani şi aflată încă în negociere la nivelul Parlamentului European şi al statelor membre.

Conform propunerii Bruxellesului, noua PAC prevede o condiţionalitate întărită a ajutoarelor directe către agricultori de criterii de mediu, precum şi de ‘programe ecologice’ pe bază de voluntariat.

Citește și: IBIZAGATE: Heinz-Christian Strache spune că a fost DROGAT!

Comisia a prezentat recent o nouă ‘Strategie pentru biodiversitate’ având ca orizont anul 2030 şi în care ‘anumite puncte răspund problemelor pe care noi le-am ridicat’, a mai arătat Viorel Ştefan.

În raport, auditorii Curţii recomandă Comisiei să întărească ‘sinergia’ între PAC şi biodiversitate, precum şi urmărirea cheltuielilor, dar şi să orienteze mai bine plăţile directe, să pună la punct indicatori fiabili şi să crească contribuţia dezvoltării rurale, pilon al PAC mai înclinat să protejeze biodiversitatea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.