X

Curtea Federală de Justiţie a Germaniei: Statutul de a doua mamă în căsătoriile între persoane de acelaţi sex nu este automat

Curtea Federală de Justiţie a Germaniei a decis că o femeie dintr-o căsătorie între persoane de acelaşi sex a cărei parteneră de sex feminin a născut nu poate fi înregistrată în mod automat ca al doilea părinte al copilului, relatează marţi agenţia dpa, scrie Agerpres.

Pentru a fi recunoscută ca a doua mamă a copilului, partenera care nu a dat naştere ar trebui să treacă prin formalităţile de adoptare a copilului, a declarat marţi instanţa cu sediul în Karlsruhe. Instanţa a decis că statutul a două mame ar necesita o modificare a legii.

Citește și : Erdogan: Turcia este pregătită pentru o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde

Cele două femei aflate în centrul acestui caz şi-au convertit în căsătorie parteneriatul înregistrat în octombrie anul trecut, imediat după o modificare a legii ce permite căsătoriile gay – cunoscută în Germania drept “căsătorie pentru toţi”.

Copilul lor planificat în comun a fost născut câteva săptămâni mai târziu, conceput cu spermă de la un donator prin inseminare artificială. Oficiul registrului local a refuzat să înregistreze ambele femei ca mame. Numai mama naturală a fost trecută pe certificatul de naştere.

În urma unor decizii contradictorii în instanţele inferioare, organismul ce supraveghează oficiile de registru germane a adus cazul în faţa celei mai înalte instanţe.

Citește și : Cel puţin opt morţi în urma unui accident rutier produs în partea israeliană a litoralului Mării Moarte

În conformitate cu legea, bărbatul căsătorit cu mama la momentul naşterii este de obicei înregistrat ca tată. Potrivit Curţii Federale de Justiţie, acest aranjament nu poate fi transferat la o căsătorie între două femei.

La jumătatea anului 2017, experţi guvernamentali în domeniul juridic au luat în considerare propunerile de a modifica legea ce reglementează existenţa părinţilor, inclusiv recunoaşterea unei persoane drept “co-mamă”. Potrivit instanţei federale, legiuitorul nu a făcut în mod deliberat această modificare.

Tags: casatorieCurtea Federală de Justiţiefemeiepartenerasex feminin
Categorii: Diaspora