X

Curtea Internaţională de Justiţie ordonă Azerbaidjanlui să asigure Armeniei legătura liberă prin coridorul Lacin

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ordonat miercuri Azerbaidjanul să asigure Armeniei legătura liberă, prin coridorul Lacin, cu regiunea Nagorno-Karabah, revendicată de ambele ţări, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Coridorul – singura rută terestră între Armenia şi Nagorno-Karabah – este blocat din 12 decembrie, când protestatari care susţin că sunt activişti ecologişti au întrerupt traficul, instalându-şi corturi.

Citește și :  Iranul impune noi sancţiuni împotriva a peste 30 de persoane şi entităţi din Europa

Azerbaidjanul susţine că nu aplică nicio blocadă, iar activiştii protestează legitim împotriva unor activităţi miniere ilegale.

Recent, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că doreşte o “epurare etnică” în Nagorno-Karabah, forţându-i pe armenii ce mai trăiesc acolo să părăsească acest teritoriu, care se confruntă de la mijlocul lui decembrie cu blocarea – de către militanţi azeri ce se prezintă drept apărători ai mediului – unei axe vitale pentru aprovizionarea sa.

Joia trecută, prim-ministrul armean Nikol Paşinian a anunţat că Armenia i-a transmis Azerbaidjanului proiectul său pentru un tratat de pace menit să pună capăt conflictului între cele două state vecine. Baku “analizează” aceste propuneri, a declarat sâmbătă preşedintele azer Ilham Aliev, la finalul unei întrevederi cu Paşinian, la Munchen, pe care a calificat-o ca fiind “constructivă”.

Cele două ţări s-au confruntat la începutul anilor 1990, în momentul destrămării Uniunii Sovietice, pentru controlul asupra Nagorno-Karabah. Acest prim conflict, care a făcut circa 30.000 de morţi, s-a soldat cu o victorie a Armeniei.

Citește și : Inspectori ai AIEA se află în Iran pentru a lămuri ‘ambiguităţile’

Însă Azerbaidjanul şi-a luat revanşa, în toamna lui 2020, în timpul unui al doilea război care a curmat circa 6.500 de vieţi omeneşti şi i-a permis să recucerească numeroase teritorii.

Tags: AzerbaidjanCurtea Internaţională de JustiţieNagorno-Karabah
Categorii: Știrile zilei