X

Curtea de Justiţie a Franței a fost sesizată cu privire la o posibilă ”încălcare a secretului profesional” de către fostul ministru al Justiţiei Jean-Jacques Urvoas

Curtea de Justiţie a Republicii franceze (CJR), singura abilitată să judece fapte ale unor membri ai Guvernului, a fost sesizată să prezinte un aviz cu privire la o posibilă ”încălcare a secretului profesional” de către fostul ministru al Justiţiei Jean-Jacques Urvoas, anunţă într-un comunicat procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie, relatează AFP, conform agerpres .

Urvoas este suspectat că i-a transmis deputatului Thierry Solère informaţii despre o anchetă cu privire la o fraudă fiscală care-l viza.

Comisia pentru plângeri a CJR, sesizată de procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie, este cea care va prezenta un aviz cu privire la eventualitatea unei proceduri judicare împotriva fostului ministru al Justiţiei.

Citește și : Acuzarea a cerut anularea verdictului prin care Vojislav Seselj a fost achitat în primă instanţă, în cadrul procesului de la Haga

Potrivit publicaţiei satirice Le Canard enchaîné, Jean-Jacques Urvoas, la acea vreme membru al Guvernului, i-a trimis o notă de la Direcţia pentru Afaceri Criminale şi Graţieri (DACG) ”prietenului” său, fostul deputat LR care a trecut la LREM Thierry Solère, despre o anchetă care-l privea.

De la 6 septembrie 2016, Solère, chestor al Adunăriii Naţionale, este vizat de o anchetă preliminară de ”fraudă fiscală, spălare de bani, corupţie, trafic de influenţă şi tăinuire de abuz de bunuri sociale”.

CJR judecă premierul, miniştri şi secretari de stat cu privire la infracţiuni şi delicte comise ”în exerciţiul funcţiunii”.

Înfiinţată în 1993, ea este alcătuită din 12 parlamentari – şase deputaţi şi şase senatori – şi trei judecători de la Curtea de Casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie franceză.

De când a fost înfiinţată, această jurisdicţie – criticată cu regularitate din cauza indulgenţei sale prea mari – a judecat şapte membri ai Guvernului. Patru au fost condamnaţi la pedepse uşoare sau au fost scutiţi de pedepse.

În decembrie 2016, ea a condamnat-o pe Christine Lagarde de ”neglijenţă” în afacerea Tapie, însă a scutit-o de pedeapsă, ceea ce a condus la un val de critici.

François Hollande a promis să o desfiinţeze înainte să vină la Élysée, însă nu a efectuat revizuirea constituţională necesară.

Emmanuel Macron a promis în iulie să finalizeze ”într-un an” reforma sa instituţională, care prevede, între altele, desfiinţarea CJR. El a promis că va convoca, ”dacă va fi nevoie”, un referendum în acest sens.

Tags: Curtea de CasaţieCurtea de Justiţie a Republicii FrancezeguvernJean-Jacques UrvoasThierry Solère
Categorii: Diaspora