X

Curtea Penală Internaţională salută decizia administrației Biden de a ridica sancţiunile impuse de Trump

Curtea Penală Internaţională (CPI) a salutat decizia preşedintelui Joe Biden de a ridica sancţiunile impuse procurorului său de Donald Trump, afirmând că astfel se deschide o nouă etapă în relaţia cu Washingtonul, informează sîmbătă AFP, potrivit agerpres

“În calitate de preşedinte al Adunării statelor părţi la Statutul de la Roma doresc să îmi exprim profunda satisfacţie pentru decizia luată astăzi de guvernul Statelor Unite de a (…) ridica sancţiunile nefericite împotriva procuroarei Curţii Penale Internaţionale”, a declarat, într-un comunicat, Silvia Fernandez de Gurmendi.

Citește și : Administrația Biden ridică sancţiunile impuse de Trump Curţii Penale Internaţionale

“Salut această decizie ce contribuie la întărirea activităţii Curţii şi, într-un sens mai general, la promovarea unei ordini internaţionale bazate pe norme”, potrivit comunicatului.

În septembrie, administraţia Trump a sancţionat-o pe procuroarea CPI Fatou Bensouda, alături de alţi oficiali, pentru că a decis să deschidă o anchetă cu privire la acuzaţiile de crime de război americane în Afganistan.

CPI “a salutat întotdeauna participarea Statelor Unite” la lucrările sale, în pofida faptului că Washingtonul nu a ratificat Statutul de la Roma în 1998, prin care s-a creat CPI, a subliniat Fernandez de Gurmendi.

“Sunt convinsă că această decizie marchează începutul unei noi etape a angajamentului nostru comun de a lupta împotriva impunităţii” pentru crimele de război, a adăugat ea.

Silvia Fernandez de Gurmendi a menţionat că decizia administraţiei Biden “vine într-un moment fundamental în care Adunarea statelor părţi şi Curtea au demarat un amplu proces de revizuire pentru a îmbunătăţi sistemul Statutului de la Roma”.

Citește și : Persoanele vaccinate din SUA îşi pot relua călătoriile în zonele cu ‘risc scăzut’ (CDC)

În momentul anunţării ridicării sancţiunilor, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că adoptarea deciziei a fost încurajată de aceste reforme.

Fatou Bensouda îşi încheie mandatul în iunie şi va fi înlocuită de avocatul britanic specializat în drepturile omului, Karim Khan.

Tags: Curtea Penală InternaţionalăDonald Trumpromasanctiuniwashington
Categorii: Știrile zilei