X

Curtea Penală Internaţională vrea judecarea fostului preşedinte sudanez

Deţinerea funcţiei de şef de stat nu protejează o persoană de punerea sub acuzare internaţională, a decis luni, la Haga, Curtea Penală Internaţională (CPI) într-un caz referitor la fostul preşedinte sudanez Omar al-Bashir (foto), transmite dpa, potrivit agerpres.

Al-Bashir ar fi trebuit să fie arestat de Iordania atunci când a vizitat această ţară, în 2017, a menţionat luni CPI, care a menţinut astfel decizia sa iniţială, din decembrie acel an.

Citește și: Apar primele ipoteze în cazul tragediei aviatice din Moscova: Avionul a fost lovit de fulger! – VIDEO

Instanţa de la Haga emisese un mandat de arestare contra lui Al-Bashir în 2009 pentru crime împotriva umanităţii, crime de război şi genocid contra civililor şi grupurilor etnice din regiunea sudaneză Darfur.

În pofida acestui mandat, Iordania nu l-a arestat pe Omar al-Bashir atunci când acesta a vizitat această ţară, în urmă cu doi ani, susţinând că acest titlu i-a conferit imunitate.

Judecătorii de la Haga au afirmat că Iordania are o dublă obligaţie să facă acest lucru, pentru că ţara este semnatară a statutului CPI şi este parte a Convenţiei ONU privind prevenirea şi reprimarea genocidului.

Vezi și: Crește numărul morților, după tragedia aviatică din Rusia – VIDEO

Totuşi, apelul Iordaniei a reuşit dintr-un punct de vedere, întrucât CPI a ajuns la concluzia că decizia iniţială de a reclama Iordania la Consiliul de Securitate al ONU a fost una greşită.

Omar al-Bashir, care s-a aflat la putere 30 de ani, a fost destituit şi arestat în aprilie în ţara sa, atunci când armata a preluat controlul după luni de proteste de stradă în întregul Sudan.

Tags: Curtea Penală Internaţională (CPI)DarfurHagaiordaniaOmar al-BashirONUSudan
Categorii: Externe