Curtea Supremă a SUA blochează mărturia în Polonia a doi contractori CIA cu privire la interogarea unui deţinut de la Guantanamo

Publicat:

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis joi că doi foşti contractori ai CIA nu pot fi audiaţi în cadrul unei anchete în Polonia cu privire la rolul lor în interogatoriul lui Abu Zubaydah, un palestinian suspectat că a fost un membru de rang înalt la reţelei islamiste Al-Qaeda şi care a fost supus în mod repetat procedurii de simulare a înecului (‘waterboarding’), transmite Reuters, potrivit agerpres.

Judecătorii Curţii au concluzionat că James Elmer Mitchell şi John Bruce Jessen nu pot fi citaţi în baza unei legi americane care le permite tribunalelor federale să pună în executare audierea unui martor sau prezentarea unei dovezi în cadrul unei proceduri judiciare străine.


Citește și : Franţa şi Germania CONFISCĂ iahturile oligarhilor ruşi

Curtea Supremă a stabilit că guvernul se poate prevala de ceea ce este cunoscut drept ‘privilegiul secretelor de stat’ pentru a împiedica audierea celor doi contractori, invocând riscurile pentru securitatea naţională.

Polonia este considerată a fi ţara care a găzduit centrul secret de detenţie unde CIA a folosit metode dure de interogatoriu împotriva lui Zubaydah.

Zubaydah, capturat în anul 2002 în Pakistan şi ţinut de atunci în detenţie de Statele Unite fără să fi fost inculpat, a fost supus în mod repetat simulării înecului (‘waterboarding’), metodă de interogatoriu considerată aproape unanim drept o formă de tortură.

El şi-a pierdut un ochi şi a fost supus simulării înecului de 83 de ori într-o singură lună în timp ce se afla în custodia CIA, au arătat documente guvernamentale americane.

Mărturiile celor doi contractori ‘ar fi echivalente cu o divulgare din partea CIA înseşi’, a explicat judecătorul Stephen Breyer în motivarea opiniei majoritare.

‘Din aceste considerente, concluzionăm că în acest caz privilegiul secretelor de stat se aplică la existenţa (sau non-existenţa) unei facilităţi a CIA în Polonia’, a adăugat Breyer.

Ancheta desfăşurată de Polonia priveşte tratamentul la care a fost supus Zubaydah, aflat în continuare în detenţie la baza navală americană de la Guantanamo, Cuba.

Citește și : Germania trimite în Ucraina 2.700 de rachete sol-aer

La expunerea orală a argumentelor în acest caz în octombrie, unii judecători ai Curţii Supreme au întrebat de ce guvernul SUA nu îi permite chiar deţinutului Abu Zubaydah să depună mărturie.

Departamentul Justiţiei a răspuns ulterior că ar putea aproba ca Zubaydah să trimită o declaraţie ce ar putea fi folosită în ancheta poloneză, însă textul ei va fi supus mai întâi cenzurii pentru a nu ‘prejudicia interesele de securitate ale Statelor Unite’. Avocaţii palestinianului au respins ca inacceptabilă o astfel de abordare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni O femeie a ajuns la spital, după ce a fost bătută crunt și...

Atenție! Avem resurse de apă limitate

Atenție! Avem resurse de apă limitate Resursele de apă ale Republicii Moldova sunt limitate, avertizează vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu. Citește și: Patru vameși au...

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului...

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), într-un dosar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.