Curtea Supremă a SUA dă dreptate hărţuitorului online al unei cântăreţe de muzică country

Publicat:

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis marţi în favoarea libertăţii de exprimare într-un caz de hărţuire online, legat de miile de mesaje de ameninţare trimise de un fan unei cântăreţe de muzică country, notează AFP, potrivit agerpres.  

Cu o majoritate de şapte judecători din nouă, instanţa supremă a decis că un hărţuitor online nu poate fi urmărit penal şi condamnat dacă nu a fost conştient de impactul mesajelor sale asupra destinatarului.


Citește și : Un general rus ar fi ştiut dinainte de planurile lui Prigojin

“Ameninţările reale de violenţă nu sunt protejate de Primul Amendament al Constituţiei”, care garantează libertatea de exprimare, şi “sunt infracţiuni pasibile de pedeapsă”, a declarat magistrata Elena Kagan în numele majorităţii.

Însă acuzatul trebuie “să aibă o oarecare înţelegere a naturii ameninţătoare a declaraţiilor sale”, a adăugat ea.

Procurorii nu trebuie să dovedească că acuzatul “a avut intenţia” de a fi ameninţător, ci doar că “a ignorat în mod conştient riscul ca mesajele sale să fie percepute ca ameninţări cu violenţa”, a precizat Curtea, cerând tribunalelor să redeschidă cazul lui Billy Counterman.

Între 2014 şi 2016, acest bărbat din Colorado a trimis mii de mesaje pe Facebook cântăreţei Coles Whalen. “Mori, nu am nevoie de tine” sau “du-te dracului” se numără printre mesajele scrise de hărţuitor, care deschidea noi conturi de fiecare dată când cântăreaţa îl bloca.

Potrivit avocaţilor cântăreţei, aceste mesaje “au oscilat între bizar, lipsit de sens, agresiv şi ameninţător”, iar “ostilitatea lor nu a făcut decât să crească cu timpul”.

Tânăra a început să se sperie, anulând concerte. “Eram îngrozită că voi fi urmărită şi atacată, aşa că nu am avut de ales decât să-mi pun cariera în aşteptare”, a explicat ea într-un comunicat.

În 2016, Coles Whalen a decis să depună plângere, iar Billy Counterman, care fusese deja urmărit penal pentru hărţuire, a fost arestat.

După ce a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare, el a făcut apel, invocând Primul Amendament al Constituţiei SUA, care garantează libertatea de exprimare.

Billy Counterman “suferă de o boală psihică şi a crezut că (interpreta) coresponda cu el prin intermediul altor siteuri. El nu a înţeles că era ameninţător şi nu a avut intenţia de a fi”, au pledat avocaţii săi.

Asociaţiile de jurnalişti şi de apărare a drepturilor civile, cum ar fi puternica ACLU, au fost de partea sa, temându-se de un risc de “urmăriri penale nefondate” sau de “cenzură” dacă instanţele de judecată se mulţumesc cu evaluarea sentimentelor destinatarilor mesajelor.

Citește și : Ocean Viking a salvat 86 de migranţi în Marea Mediterană

Dar asociaţiile de combatere a violenţei domestice au avertizat că această interpretare a legii ar putea complica protecţia victimelor. În timpul audierii, reprezentantul din Colorado a subliniat că 90% dintre cazurile de feminicid au fost precedate de episoade de hărţuire online.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez Polonia se află pe locul șapte printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, iar valoarea comerțul exterior în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.