Curtea Supremă braziliană ține deschisă frontiera pentru migranții venezueleni

Publicat:

Curtea Supremă a Braziliei a anulat luni decizia luată duminică de un judecător federal de a închide frontiera terestră de la nord prin care a fost blocat accesul venezuelenilor alungaţi din ţara lor de criza politică şi economică, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Nu există niciun motiv, sub pretextul dificultăţilor presupuse de primirea de refugiaţi, de a recurge la soluţia facilă de a închide uşile”, a explicat judecătoarea Curţii Supreme Rosa Weber hotărârea adoptată cu puţin înainte de miezul nopţii.


Citește și : Donald Trump se declară deschis unui nou acord nuclear cu Iranul

Duminică, un judecător federal brazilian a decis oprirea fluxului de migranţi proveniţi din Venezuela până când aceştia vor fi distribuiţi şi în restul teritoriului brazilian şi până la întrunirea condiţiilor pentru o “primire umanitară” în statul nordic Roraima. În fiecare zi, aproape 500 de venezueleni trec graniţa spre Roraima, iar capitala statului, Boa Vista, găzduieşte în prezent, potrivit statisticilor oficiale, circa 25.000 de venezueleni la 330.000 de locuitori.

Preşedintele brazilian Michel Temer şi-a exprimat opoziţia în mod “non-negociabil” faţă de măsura de blocare, salutată în schimb de guvernatoarea lui Roraima, Suely Campos. “Cerem din mai Curţii supreme federale să închidă frontiera, precum şi ajutor financiar pentru a limita impactul asupra cheltuielilor publice”, a menţionat guvernatoarea într-un comunicat, înainte ca blocarea graniţei să fie anulată.

Citește și : Oficiali ruşi vor vizita Washingtonul (Rand Paul)

“Chiar dacă majoritatea celor care trec graniţa dintre Venezuela şi Brazilia nu se regăsesc în cadrul legal al azilului sau al statutului de refugiat, închiderea frontierei dintre cele două ţări poate avea un impact asupra situaţiei persoanelor care pot solicita protecţia prevăzută de dreptul internaţional şi admisă în legislaţia naţională”, a punctat judecătoarea Rosa Weber.

În primul semestru din 2018, 56.170 de venezueleni au cerut regularizarea situaţiei lor din Brazilia, dintre care 35.540 au cerut statutul de refugiat.

 

 

Un magistrat brazilian a ordonat duminică închiderea unui punct de trecere a frontierei cu Venezuela, pentru a opri migranţii, informează Reuters, potrivit

Cu toate acestea, luni, sute de venezueleni au trecut în Brazilia, pe jos, deoarece decizia instanţei nu urma să fie pusă în aplicare decât după judecarea unui apel. 

Duminică, judecătorul federal Helder Barreto a decis că frontiera trebuie închisă până când statul brazilian Roraima reuşeşte să creeze condiţiile umanitare pentru primirea migranţilor care încearcă să scape de problemele economice şi politice din Venezuela. Hotărârea a fost atacată de avocaţii guvernului Braziliei.

 

În ultimii trei ani, zeci de mii de venezueleni au ajuns în Roraima, iar serviciile sociale locale au fost depăşite. Familii venezuelene au fost nevoite să doarmă pe străzi, iar criminalitatea şi prostituţia au crescut. Joia trecută, guvernul statului a decis că venezuelenii care solicită servicii medicale şi sociale trebuie să prezinte paşapoarte valabile – documente pe care mulţi migranţi nu le au. Barreto a considerat că măsura este discriminatorie şi contravine legislaţiei braziliene; el a suspendat o prevedere care permitea deportarea sau expulzarea migranţilor venezueleni care au comis infracţiuni şi a ordonat vaccinarea celor primiţi în Brazilia.

Însă venezuelenii nu vor mai fi primiţi, dacă ordinul judecătoresc intră în vigoare, până când Roraima nu reuşeşte să echilibreze numărul de nou-sosiţi cu cel de migranţi transferaţi către alte state braziliene. Conform recomandărilor agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), forţele aeriene braziliene au început să transfere migranţii spre alte oraşe din Brazilia. Până acum, au fost preluaţi din Boa Vista, capitala statului Roraima, 820 de venezueleni; zilnic se prezintă la frontieră peste 500, iar mulţi dintre ei nu pot merge mai departe deoarece nu îşi permit cheltuielile. 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare...

Tentative de corupere la vamă

Tentative de corupere la vamă Polițiștii de Frontieră au denunțat două tentative de corupere în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe și în PTF Tudora. Citește și: Nordul țării...

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta O femeie ar fi comandat moartea...

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani Un bărbat de 40 de ani din capitală a fost reținut de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.