Curtea Supremă din SUA analizează refuzul unui poștaș creștin de a lucra duminica

Publicat:

Un poștaș creștin evanghelic din Pennsylvania, se luptă în instanță cu Serviciul Poștal al SUA, pentru că refuză să lucreze duminica. Procesul său ar putea extine drepturile religioase, însă a dus și la o dezbatere: merită persoanele religioase zile libere în weekend mai mult decât altele?

Lupta fostului factor poștal creștin evanghelic cu Serviciul Poștal al SUA în legătură cu refuzul său de a lucra duminica oferă Curții Supreme o nouă șansă de a extinde drepturile religioase, dar a dus și la o dezbatere: dacă persoanele religioase mai mult decât altele, din punct de vedere legal, zile libere în weekend , informează mediafax.


Citește și : G7 a convenit să ceară reducerea consumului de gaze şi creşterea energiei electrice

Judecătorii urmează să audieze marțea viitoare argumentele în apelul lui Gerald Groff, un fost factor poștal din Pennsylvania, la decizia unei instanțe inferioare care a respins cererea sa prin care se arată discriminat religios împotriva Serviciului Poștal, care i-a refuzat cererea de a fi scutit să lucreze duminica, când respectă Sabatul creștin.

Groff a dat în judecată după ce a fost sancționat disciplinar pentru că nu s-a prezentat în mod repetat atunci când i s-a atribuit o tură de lucru duminicală, potrivit Reuters.

Curtea, cu o majoritate conservatoare de 6-3, are un istoric de extindere a drepturilor religioase în ultimii ani, luând adesea partea reclamanților creștini.

O hotărâre favorabilă lui Groff ar putea îngreuna situația întreprinderilor.

„Ideea de bază a acomodării religioase este că trebuie să faci aranjamente speciale sau favorabile pentru a avea o forță de muncă incluzivă”, a declarat Alan Reinach, unul dintre avocații lui Groff.

Expertul în dreptul muncii de la Facultatea de Drept a Universității din Boston, Michael Harper, a declarat că o hotărâre favorabilă lui Groff ar putea „da o preferință celor religioși, deoarece aceștia pot sta acasă în Sabat sau în ziua lor de odihnă”, care ar fi refuzată persoanelor nereligioase.

Harper a adăugat: „Ori de câte ori te îndepărtezi de la standarde neutre, se creează potențialul pentru o mai mare fricțiune la locul de muncă”.

Sindicatele care îi reprezintă pe lucrătorii poștali au îndemnat Curtea Supremă să analizeze cu atenție problema dificultăților pe care adaptările religioase pentru unii angajați le-ar putea avea asupra colegilor de muncă.

„O zi liberă nu este privilegiul special al celor religioși. Zilele libere, în special în weekend, sunt zile în care părinții pot petrece ziua cu copiii care altfel sunt la școală, când oamenii pot petrece timp cu celelalte necesități ale vieții, când comunitatea se bucură de o zi de odihnă comună pentru cei care merg la biserică și pentru cei care nu sunt religioși deopotrivă”, a declarat Sindicatul american al lucrătorilor poștali într-un memoriu.

Cazul lui Groff se axează pe o lege federală împotriva discriminării numită Titlul VII din Legea drepturilor civile din 1964, care interzice discriminarea la angajare pe baza religiei și a altor factori, inclusiv rasa, sexul și originea națională.

În temeiul titlului VII, angajatorii trebuie să țină cont de practicile religioase ale unui lucrător, cu excepția cazului în care acest lucru ar cauza întreprinderii „dificultăți nejustificate” – ceea ce Curtea Supremă, într-un caz din 1977 numit Trans World Airlines v. Hardison, a stabilit că este vorba de orice lucru care impune mai mult decât un cost minor sau „de minimis”.

Avocații lui Groff au cerut Curții Supreme să anuleze precedentul Hardison și să ceară companiilor să demonstreze o „dificultate sau o cheltuială semnificativă” înainte de a refuza o adaptare.

Grupurile care reprezintă unele religii minoritare din Statele Unite, printre care se numără islamulismul, iudaismul și hinduismul, au declarat Curții Supreme că standardul Hardison le-a afectat în mod disproporționat și ar trebui revizuit.

„Permițând angajatorilor să refuze să acomodeze credințele angajaților pentru aproape orice motiv, Hardison îi forțează pe angajații devotați să facă o alegere zilnică imposibilă între datoria religioasă și mijloacele de trai”, a scris Muslim Public Affairs Council într-un memoriu.

Citește și : Polonia interzice importurile de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina

Reprezentând Serviciul Poștal, administrația președintelui Joe Biden le-a spus judecătorilor că nu este nevoie să se revină asupra deciziei Hardison deoarece Comisia pentru egalitatea de șanse la angajare (EEOC), agenția care aplică titlul VII, și multe instanțe inferioare au interpretat deja această hotărâre pentru a oferi o protecție substanțială angajaților religioși.

James Phillips, profesor de drept la Universitatea Chapman din California, a declarat că o „majoritate puternică” sau chiar toți judecătorii ar putea fi de partea lui Groff.

„Acesta ar putea fi unul dintre acele cazuri de libertate religioasă în care dreapta și stânga sunt de fapt aliniate”, a spus Phillips.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Luminița Odobescu a ajuns la Chișinău

Luminița Odobescu a ajuns la Chișinău Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe a României, a ajuns astăzi la Chișinău, acolo unde va participa la Reuniunea Trilaterală...

Institutul de Cardiologie va fi renovat din bani europeni

Institutul de Cardiologie va fi renovat din bani europeni Zece instituții medicale, printre care și Institutul de Cardiologie, vor fi reabilitate termic în cadrul proiectului...

Gălăgie la Judecătorie. Susținătorii lui Tauber și Guțul organizează un nou protest

Gălăgie la Judecătorie. Susținătorii lui Tauber și Guțul organizează un nou protest Un nou protest la Judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Susținătorii deputatei Marina...

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor Sindicaliștii consideră oportun examinarea posibilității stopării majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.