X

Curtea Supremă Federală refuză anularea alegerilor parlamentare din Irak

Curtea Supremă Federală, cea mai înaltă instanţă constituţională din Irak, a respins luni o cerere de anulare a alegerilor parlamentare, transmite AFP, potrivit agerpres

Solicitarea fusese făcută de foşti membri ai grupării paramilitare al-Hashd al-Shaabi, reprezentaţi de formaţiunea politică Alianţa Cuceririi, după alegerile din 10 octombrie, pe motiv că au avut loc multe fraude electorale. Mişcarea susţinută de Teheran nu a obţinut decât 17 locuri din cele 329 ale parlamentului irakian, faţă de 48 în mandatul precedent.

Citește și : Anthony Fauci asigură că penuria de teste care se înregistrează în SUA va fi rezolvată în scurt timp

Judecătorul Jassem Mohamed Abud a prezentat luni verdictul: “Tribunalul federal a decis să respingă reclamaţia care urmărea să nu se oficializeze rezultatele definitive ale alegerilor şi să pună cheltuielile judiciare în sarcina reclamantului”.

Magistratul a precizat că “verdictul este obligatoriu pentru toate autorităţile”.

Decizia nu este echivalentă cu oficializarea rezultatului scrutinului, a subliniat un avocat al comisiei electorale irakiene, prezent la şedinţa de judecată de luni. El a precizat că pentru prezentarea oficială a rezultatelor este necesară o decizie separată, care nu a fost încă pronunţată.

Conform anunţului comisiei electorale, alegerile au fost câştigate de facţiunea condusă de de liderul şiit Moqtada Sadr, care a obţinut 73 de mandate de deputaţi, principala rivală a al-Hashd devenind astfel cea mai mare formaţiune parlamentară.

Citește și :Putin nu a precizat cum va reacţiona Rusia în cazul în care garanţiile de securitate solicitate nu vor fi acordate

Al-Hashd rămâne însă un actor politic important, beneficiind de sprijinul Iranului şi de impactul a 160.000 de luptători integraţi în forţele armate, arată AFP.

Liderii Alianţei Cuceririi au explicat recent într-o conferinţă de presă motivele reclamaţiei în instanţă, prezentând detalii ale neregulilor din timpul votării. Ei au citat rapoartele de expertiză întocmite de o firmă germană angajată de comisia electorală pentru evaluarea procesului electoral. Documentele consemnează că amprentele digitale ale multor alegători nu au fost recunoscute la votul electronic şi că aparatele electronice C-1000 utilizate pentru votare au prezentat deficienţe.

Tags: alegeriCurtea Supremă FederalăIrakJassem Mohamed Abud
Categorii: Sinteze