X

Curtea Supremă irlandeză a anulat planul de luptă împotriva încălzirii climatice întocmit de guvern

Curtea Supremă irlandeză a anulat vineri planul de luptă împotriva încălzirii climatice întocmit de guvern, estimând că proiectele sale, care prevăd o economie cu emisii scăzute de CO2 până în 2050, nu sunt suficient de precise, relatează AFP, scrie agerpres.

Această decizie constrânge guvernul să întocmească un alt plan.

Recursul în justiţie, depus de asociaţia Prietenii mediului irlandez, susţine că planul de acţiune prezentat în 2017 contravine legii care obligă statul irlandez să-şi precizeze propunerile în domeniu.

Citește și : Patru din zece cazuri de demență ar putea fi evitate sau întârziate

În decizia sa, magistratul Frank Clarke a estimat că există “o obligaţie legală clară pentru guvern (…) de a furniza măcar un anumit nivel de detalii realiste”.

În opinia magistratului, planul “este departe de a fi atât de precis cum cere legea”. El a luat decizia de a anula planul, pe motiv că nu îndeplineşte “obligaţiile legale”.

În timpul procedurii, reprezentantul guvernul a argumentat că acest recurs îi contestă deciziile politice, ceea ce în opinia sa nu intră în zona problemelor care pot face obiectul unei acţiuni în justiţie.

Guvernul a mai afirmat şi că planul său este un document menit să evolueze şi nu include “o foaie de parcurs completă pentru a atinge obiectivul fixat în 2050, ci doar începe acest proces”.

Curtea supremă a considerat însă că “publicul are dreptul să ştie cum intenţionează guvernul să atingă” angajamentele asumate în orizontul lui 2050.

Citește și : Germania pune pe lista neagră a coronavirusului trei regiuni spaniole

Într-o lege adoptată în 2015, guvernul s-a angajat să-şi prezinte proiectele pentru “o tranziţie spre o economie puţin bazată pe cărbune” şi “durabilă ecologic până la sfârşitul anului 2050”.

Irlanda s-a angajat, de asemenea, să-şi reducă emisiile de CO2 cu 80% în 2050 în raport cu nivelul său din 1990 în producţia de electricitate, construcţii şi transport.

Tags: CO2Curtea SupremăFrank Clarkeguvern
Categorii: Diaspora