‘CUTREMUR’ electoral în Germania: Horst Seehofer refuză să demisoneze din CSU

Publicat:

Ce va decide să facă ministrul german de interne, Horst Seehofer, este întrebarea pe care şi-o punea întreaga scenă politică luni dimineaţa după ce formaţiunea sa, Uniunea Creştin Socială (CSU), şi-a pierdut majoritatea parlamentară în alegerile din Bavaria, relatează dpa, potrivit agerpres.

Seehofer a respins apelurile la plecarea sa din fruntea CSU, declarând, întrebat de un ziarist dacă va demisiona în urma acestui rezultat electoral fără precedent, că nu intenţionează să se “lanseze în discuţii despre schimbări de personal”. El a recunoscut că vor fi necesare schimbări ca urmare a rezultatului “dificil”, dar a refuzat să dea alte detalii.


Citeşte şi: CSU suferă o înfrângere istorică în Bavaria

Rolul controversat pe care l-a jucat Seehofer în politica federală este considerat unul din principalele motive pentru care CSU – “aripa” bavareză a formaţiunii cancelarului federal Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată (CDU) – a plonjat la scrutinul din weekend cu peste 10 puncte procentuale, ajungând la 37,2%.

Lars Klingbeil, unul din liderii SPD (Partidul Social-Democrat) – care a înregistrat la alegerile din Bavaria cel mai slab scor din istorie, cu 9,7% din voturi – a susţinut luni că Seehofer este de vină pentru acest cutremur politic, prin faptul că a “creat în mod repetat tensiuni în climatul coaliţiei”. În vară, Seehofer a adus coaliţia lui Merkel în pragul colapsului, prin insistenţele sale de a refuza accesul solicitanţilor de azil la graniţa sudică a Germaniei, aminteşte dpa.

CSU urma să înceapă luni discuţii în vederea formării unei coaliţiei guvernamentale în landul sudic, o premieră în plan istoric, iar partenerii săi preferaţi de coaliţie ar fi formaţiunea conservatoare locală Alegătorii liberi din Bavaria, care a obţinut 11,6% din voturi.

Citeşte şi: Cod roşu de vreme severă în Franţa. Cel puţin cinci oameni au murit – VIDEO

CSU a guvernat practic fără rival în Bavaria după cel de-al doilea război mondial, bucurându-se de o majoritate absolută în legislativul de la Munchen. Dominaţia sa era atât de evidentă încât comentatorii se refereau la CSU ca fiind “partidul natural de guvernare”. Dar acum nici măcar boomul economic pe care îl cunoaşte cel mai prosper land al Germaniei nu a reuşit să împiedice dezastrul de la urne.

Scorul slab înregistrat de CSU la alegerile de duminică a confirmat de altfel tendinţa constatată la alegerile naţionale din septembrie anul trecut, şi anume că principalele partide care au dominat politica germană decenii la rând şi se află de altfel şi în momentul de faţă la guvernare la Berlin, în “marea coaliţie” a lui Merkel, sunt în declin, notează dpa.

CDU, CSU şi SPD au fost practic “marii perdanţi” ai alegerilor federale din septembrie 2017, după furtuna politică generată de reacţia la criza refugiaţilor din 2015, şi cu toate că Merkel a reuşit să-şi refacă marea coaliţie după circa şase luni de tratative, disputele dintre partide nu au încetat, principalul subiect de discordie rămânând migranţii.

Observatorii scenei politice germane s-au grăbit să arate cu degetul acest conflict pentru prestaţia slabă a CSU şi SPD la alegerile din Bavaria, dar nu doar disputele de la Berlin au fost obstacolul, cel puţin în cazul CSU. Conform unui sondaj realizat chiar în ziua alegerile de ARD, 65% dintre alegători au fost de acord cu formularea: “CSU nu mai ştie ce contează pentru Bavaria”.

În încercarea sa de a contracara avansul Alternativei pentru Germania (AfD, anti-imigraţie) pe flancul său drept, CSU i-a ofensat pe aceia dintre alegători care consideră că ţara lor bogată are obligaţia de a-i ajuta pe cei care fug din regiuni în criză. Demersurile sale nu au slăbit însă AfD în mod decisiv, iar la nivel federal Seehofer nu a reuşit să-şi impună în faţa lui Merkel revendicarea de a limita numărul refugiaţilor care pot fi acceptaţi în Germania.

Citeşte şi: Italienii jubilează: ‘Arrivederci Merkel!’

Seehofer (69 de ani), şef al executivului din Bavaria din 2008, a indicat în 2013, când a fost reales premier, că va renunţa la acest post în 2018, răzgândindu-se ulterior, dar după alegerile federale din septembrie 2018 partidul l-a desemnat în locul lui pe Markus Soeder, cu 18 ani mai tânăr. Seehofer şi-a păstrat rolul conducător în CSU, dar s-a mutat la Berlin pentru a-şi prelua funcţia de ministru de interne în cabinetul Merkel, în timp ce Soeder – fost ministru de finanţe al Bavariei nu a reuşit să se facă agreat de alegători, un sondaj în august plasându-l pe ultimul loc în preferinţele germanilor dintre cei 16 premieri de landuri.

Şi schimbările din societate şi-au pus amprenta asupra scrutinului din Bavaria, care, deşi continuă să fie o ancoră a catolicismului, cunoaşte o creştere a atitudinilor laice şi o schimbare a structurii populaţiei. “Populaţia de azi a Bavariei are o gândire mult mai modernă şi este mult mai germană pe ansamblu decât ar vrea să admită CSU”, a scris recent Der Spiegel.

Potrivit lui Edmund Stoiber, preşedinte onorific al CSU şi fost premier al Bavariei, formaţiunea este victima propriului succes – succes care a atras milioane de germani din alte landuri mai puţin prospere. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recean, întâlnire cu Ansamblul „Frunza nucului”; Piesa „Dă-mă, mamă, după Iura”, interpretată în fața premierului // VIDEO

Recean, întâlnire cu Ansamblul „Frunza nucului”; Piesa „Dă-mă, mamă, după Iura”, interpretată în fața premierului // VIDEO Prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul vizitei sale de...

STUDIU/ Volumul producției globale agricole a crescut în primele 6 luni ale anului

STUDIU/ Volumul producției globale agricole a crescut în primele 6 luni ale anului În ianuarie-iunie anul curent, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile...

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.