The Economist a desemnat Franţa “ţara anului” 2017 pentru alegerea lui Emmanuel Macron

Publicat:

Celebrul săptămânal britanic The Economist, stindard al liberalismului, a desemnat Franţa “ţara anului” 2017 pentru alegerea lui Emmanuel Macron, estimând că noul preşedinte “a măturat fostul regim”, informează AFP.

“Franţa a depăşit aşteptările”, scrie revista într-un editorial publicat în ultimul său număr din acest an. El aminteşte că “tânărul fost bancher” a câştigat alegerile prezidenţiale şi descrie cum La Republique en Marche, formaţiune “plină de novici în politică”, a “răsturnat vechea gardă” în timpul legislativelor, conform agerpres .


“Mişcarea lansată de Macron a măturat fostul regim şi a spulberat-o pe ultranaţionalista Marine Le Pen, care, dacă ar fi câştigat, ar fi distrus Uniunea Europeană”, subliniază The Economist.

Citește și : Theresa May susţine Polonia în faţa criticilor Comisiei Europene

Alături de reformele propuse, printre care cea menită să “flexibilizeze o piaţă a muncii rigidă”, săptămânalul estimează că noul şef de stat a transformat dezbaterea politică naţională, “dând speranţă celor care gândesc că prăpastia stânga-dreapta este mai puţin importantă decât cea dintre deschidere şi închidere”.

Revista consideră că imaginea Franţei, care părea “de nereformat”, blocată “între scleroză şi xenofobie”, a fost schimbată.

The Economist a mai distins Bangladesh, pentru politica sa de primire a refugiaţilor rohingya, Argentina, pentru alegerea preşedintelui Mauricio Macri, şi Coreea de Sud, pentru o serie de reforme politice desfăşurate pe fondul ameninţărilor din partea Coreei de Nord vecine.

Distincţia este atribuită din 2013 unei ţări “care a cunoscut o schimbare remarcabilă în timpul ultimelor 12 luni sau care a făcut lumea mai bună”.

Cu toate acestea, The Economist recunoaşte că a făcut şi greşeli: în 2015, Myanmarul a fost distins pentru tranziţia sa “de la dictatură spre ‘ceva ce seamănă a democraţie'”. “Nu am prevăzut în ce măsură se va înrăutăţi tratamentul faţă de minoritatea rohingya”, a admis revista.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.