X

The Economist a desemnat Franţa “ţara anului” 2017 pentru alegerea lui Emmanuel Macron

Celebrul săptămânal britanic The Economist, stindard al liberalismului, a desemnat Franţa “ţara anului” 2017 pentru alegerea lui Emmanuel Macron, estimând că noul preşedinte “a măturat fostul regim”, informează AFP.

“Franţa a depăşit aşteptările”, scrie revista într-un editorial publicat în ultimul său număr din acest an. El aminteşte că “tânărul fost bancher” a câştigat alegerile prezidenţiale şi descrie cum La Republique en Marche, formaţiune “plină de novici în politică”, a “răsturnat vechea gardă” în timpul legislativelor, conform agerpres .

“Mişcarea lansată de Macron a măturat fostul regim şi a spulberat-o pe ultranaţionalista Marine Le Pen, care, dacă ar fi câştigat, ar fi distrus Uniunea Europeană”, subliniază The Economist.

Citește și : Theresa May susţine Polonia în faţa criticilor Comisiei Europene

Alături de reformele propuse, printre care cea menită să “flexibilizeze o piaţă a muncii rigidă”, săptămânalul estimează că noul şef de stat a transformat dezbaterea politică naţională, “dând speranţă celor care gândesc că prăpastia stânga-dreapta este mai puţin importantă decât cea dintre deschidere şi închidere”.

Revista consideră că imaginea Franţei, care părea “de nereformat”, blocată “între scleroză şi xenofobie”, a fost schimbată.

The Economist a mai distins Bangladesh, pentru politica sa de primire a refugiaţilor rohingya, Argentina, pentru alegerea preşedintelui Mauricio Macri, şi Coreea de Sud, pentru o serie de reforme politice desfăşurate pe fondul ameninţărilor din partea Coreei de Nord vecine.

Distincţia este atribuită din 2013 unei ţări “care a cunoscut o schimbare remarcabilă în timpul ultimelor 12 luni sau care a făcut lumea mai bună”.

Cu toate acestea, The Economist recunoaşte că a făcut şi greşeli: în 2015, Myanmarul a fost distins pentru tranziţia sa “de la dictatură spre ‘ceva ce seamănă a democraţie'”. “Nu am prevăzut în ce măsură se va înrăutăţi tratamentul faţă de minoritatea rohingya”, a admis revista.

Tags: BangladeshCoreea de SudEmmanuel MacronfrantaMarine Le PenMauricio MacriregimThe Economistuniunea europeana
Categorii: Diaspora