X

CUTREMUR puternic în Insulele Solomon (VIDEO)! Mai multe clădiri riscă să se prăbuşească

Autorităţile din Insulele Solomon au anunţat că nu va fi emisă avertizare de tsunami în urma a două seisme puternice înregistrate marţi, care au avariat clădirea ambasadei Australiei şi aeroportul şi au provocat pene de curent în capitala Honiara, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Primul cutremur s-a produs în larg, la ora locală 13:03 (02:03 GMT), la o adâncime de 15 kilometri, la aproximativ 16 kilometri sud-vest de zona Malango, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), care a revizuit magnitudinea la 7, după ce raportase iniţial 7,3.

Citeşte şi: POTOP în Albania! Doi oameni au murit – Black News

Un al doilea seism, cu magnitudinea 6, s-a produs în apropiere, 30 de minute mai târziu.

“Nu este cunoscută existenţa unor răniţi, însă acoperişul anexei Înaltului Comisariat s-a prăbuşit, ceea ce ar indica probabil daune în tot oraşul”, a declarat premierul australian Anthony Albanese în faţa Parlamentului.

Aeroportul Internaţional Honiara a suferit avarii la nivelul acoperişului, însă clădirea era intactă, a declarat pentru Reuters un angajat al companiei Solomon Islands Airline aflat la faţa locului. Replicile continuă să fie resimţite, a precizat angajatul care nu a dorit să îşi dezvăluie numele, nefiind autorizat să facă declaraţii publice.

Personalul aeroportului va continua să lucreze, însă accesul pasagerilor în secţiunea avariată din terminalul aeroportului a fost restricţionat.

Potrivit ziarului Solomon Times, în cea mai mare parte din Honiara alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, fiind efectuată o verificare preliminară a stării liniilor de înaltă tensiune.

Serviciul de meteorologie al Insulelor Solomon a indicat că nu există o ameninţare de tsunami, însă a avertizat asupra unor curenţi marini neobişnuiţi. “De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să fie vigilenţi, deoarece este de aşteptat ca replicile să continue”, a precizat un angajat al serviciului pe reţelele sociale.

Pene de curent au fost raportate pe scară largă pe insulă, iar Solomon Islands Broadcasting Corporation a indicat pe Facebook că toate serviciile radio erau întrerupte.

Citeşte şi: SOS în Marea Egee! O ambarcaţiune cu circa 500 de migranţi este în pericol de scufundare – Black News

Biroul naţional pentru managementul dezastrelor a declarat că a primit apeluri de la persoane care au simţit cutremurul, însă nu primise încă rapoarte privind eventuale daune.

“Oamenii din Honiara s-au mutat în zone mai înalte în minutele de după cutremur, însă unii au revenit acum jos”, a declarat pentru Reuters un oficial.

Tags: cutremurHoniaraInsulele Solomon
Categorii: Știrile zilei