X

CUTREMUR puternic în Iran! Panică totală pe străzile din Teheran

Un cutremur de pământ cu magnitudine moderată a făcut două victime, 22 de răniţi şi a fost resimţit în noaptea de joi spre vineri la Teheran, unde a provocat panică în rândul populaţiei din capitala iraniană, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Seismul a durat mai multe secunde şi a fost resimţit inclusiv de mai mulţi jurnalişti de la AFP.

Citește și : UE rămâne ‘preocupată’ de situaţia alegerilor din Polonia

Cutremurul cu magnitudinea de 4,6 s-a produs la ora locală 00:48 (20:18 GMT) în apropiere de oraşul Damavand, situat la circa 55 de kilometri est de Teheran, a precizat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 5,6 kilometri, la 25 de kilometri sud de muntele Damavand, un munte vulcanic ce găzduieşte cel mai înalt pisc din Iran.

Anterior, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean anunţase pe Twitter că seismul a avut magnitudinea de 4,8.

La scurt timp după cutremur, numeroşi locuitori din Teheran au ieşit din locuinţele lor, conform normelor de securitate adoptate în astfel de cazuri.

Oficialii iranieni i-au îndemnat pe rezidenţii care au petrecut noaptea sub cerul liber să respecte dispoziţiile de distanţare socială adoptate pentru a limita răspândirea noului coronavirus, care a ucis 6.486 de persoane şi a infectat 103.135 de persoane în această ţară.

Iranul se află în una dintre cele mai active zone seismice din lume.

Citește și : Noul guvern israelian ‘intră-n pâine’ de săptămâna viitoare

Pe 23 februarie, un seism cu magnitudinea 5,7 produs la frontiera dintre Iran şi Turcia a ucis în partea turcă nouă persoane şi a făcut zeci de răniţi de ambele părţi ale graniţei.

În noiembrie 2017, un seism cu magnitudinea 7,3 a făcut 620 de morţi în provincia Kermanshah din vestul Iranului.

Cel mai devastator seism înregistrat în ultimii 30 de ani în Iran, ce a avut magnitudinea de 7,4, s-a produs în iunie 1990, a făcut 40.000 de victime şi a lăsat o jumătate de milion de persoane fără locuinţe în nordul ţării.

Tags: Centrul Seismologic Euro-MediteraneancutremurDamavandIranteheran
Categorii: Sinteze